DA91 lanceert corruptiemeldpunt
DA91 lanceert corruptiemeldpunt
Oppositiepartij DA91 heeft op haar website een corruptiemeldpunt (anticorruptie. da91.org) geïntroduceerd. Daarop kunnen mensen schimmige zaken openbaar maken. Na verificatie van de klachten zal getracht worden om opheldering te krijgen over de gemelde incidenten. Het initiatief is onderdeel van de zogeheten ‘Stop corruptie nu!’-campagne van de partij, waarin ‘de betrokkenheid en participatie van de gemeenschap in het uitbannen van corruptie’ centraal staat. Het is natuurlijk opmerkelijk dat DA91 corruptie nu pas als een serieus probleem lijkt te zien. Tijdens de drie regeringen-Venetiaan, waar de partij deel van uitmaakte, is nauwelijks iets gedaan aan de wijdverspreide corruptie, die ook toen de overheid stevig in haar greep hield. Toch hoopt men met de lancering van de vernieuwde en uitgebreide website ‘zowel het contact met de gemeenschap te verdiepen als de gedachtenwisseling over de Surinaamse ontwikkeling meer diepgang te geven’. Beter laat dan nooit, zullen we maar denken.
Nieuwe Haven weer de beste
De Nieuwe Haven in Paramaribo is voor het derde opeenvolgende jaar uitgeroepen tot de beste van de Caribische regio. Sinds de in 2011 afgeronde grondige renovatie, heeft het havencomplex steeds de hoofdprijs in de wacht gesleept. Vooral de efficiëntie van de Surinaamse haven werd geprezen. Aan de Port of the Year Competition van de Caribbean Shipping Association (CSA) deden vijftien havens mee.
City of Para wordt groen
De nog uit de grond te stampen City of Para zal een groen karakter krijgen. Alle vijftienhonderd woningen zullen gebruik kunnen maken van ecovriendelijke zonne- en windenergie. Ricardo Panka, voorzitter van de Stichting Projecten Ontwikkeling Para die het bouwproject moet gaan trekken, heeft hiertoe een voorlopige overeenkomst gesloten met het Chinese Nextra Technologies. Nagegaan wordt in hoeverre de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) betrokken kan worden bij de opwekking van de energie. Het is overigens nog onduidelijk wanneer de eerste steen voor de nieuwe stad gelegd gaat worden en hoe de financiering zal geschieden.
Koraalduivel rukt op naar Suriname
De koraalduivel vormt een steeds grotere bedreiging voor de visstand in het Caribisch gebied en voor de kust van Zuid-Amerika. Dat stelt het Caribbean Regional Fisheries Mechanism (CFRM). Vissers van veel Caribische eilanden lijden nu al grote schade door de aanwezigheid van de zogenoemde lionfish, die het vooral heeft gemunt op jonge vissen. Tot twintig jaar geleden was deze roofvis in de regio onbekend en kwam vooral in de Stille Oceaan voor. Maar hij heeft zich inmiddels verspreid en dreigt nu ook in de wateren van Suriname en zelfs Brazilië een plaag te gaan vormen. Volgens de CFRM zijn de ‘eetmachines’ niet te bestrijden, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Duizenden mensen in de visserijsector dreigen daardoor in de toekomst brodeloos te worden.
Politici willen af van doodstraf
Ruth Wijdenbosch, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, en de assembleeleden André Misiekaba, Chandrikapersad Santokhi en Walter Bonjaski willen dat de doodstraf wordt geschrapt uit het Wetboek van Strafrecht. Ze vinden het niet meer van deze tijd en indruisen tegen de internationale rechten van de mens. Ondanks dat de doodstraf nog steeds voorkomt in ons wetboek, is deze niet meer uitgesproken en toegepast na 1927. Eerdere pleidooien vanuit de politiek om de doodstraf ook op papier uit te bannen, hebben geen resultaat gehad. Tegelijkertijd zijn de assembleeleden van mening dat in bepaalde gevallen de strafoplegging te laag is. Het verhogen van de maximumstraffen is volgens hen daarom aan te bevelen. Daarnaast vinden zij dat de huidige aanpak wat betreft het verlenen van gratie en voorwaardelijke invrijheidstelling, onder de loep genomen moet worden.
Goud en kritiek
De film Hoe duur was de suiker heeft in de Nederlandse bioscopen al meer dan honderdduizend bezoekers getrokken en daarmee de status van Gouden Film bereikt. Daardoor maakt de film, die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cynthia Mc Leod, ook kans op het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. Ondanks het succes wordt de film niet door iedereen met lof overladen. Zo sabelde de toonaangevende Hollywood Reporter de rolprent neer omdat deze de slavernij teveel vanuit het perspectief van de ‘witte man’ zou belichten en de gruwelen teveel naar de achtergrond worden gedrukt. Hoe duur was de suiker gaat op 4 december in Suriname in première.
Veiligheid mag wat kosten
President Desi Bouterse kan zich binnenkort weer veilig door stad en land bewegen. Voor ruim 1,1 miljoen srd wordt speciaal voor hem een gepantserde Cadillac Escalade ESV Limousine Conversion 2013 aangeschaft. Zijn huidige vervoermiddel is inmiddels acht jaar oud en zou niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. Daarnaast worden nog zes soortgelijke voertuigen gekocht ten behoeve van het kabinet van de president, waarvoor ook een stevige duit betaald moet worden. Volgens Melvin Linscheer, directeur van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV), is er niets aan de hand: “Men valt over de prijs, maar veiligheid is duur”, zo zei hij tegen journalisten. “Het is een keuze die je maakt. Wil je een president adequaat en goed beveiligen, dan moet je investeren en aanschaffen wat noodzakelijk is”, vertelt Linscheer, die aangaf dat de andere peperdure voertuigen vooral bestemd zijn voor buitenlandse staatshoofden die sporadisch ons land bezoeken.
Presidentiële blunder
Dat president Bouterse niet altijd tijd heeft om de dagbladen door te spitten, valt te begrijpen. Maar dat zijn riante legertje personeelsleden op zijn kabinet, dat ook niet doet, geeft te denken. Dat dit nare gevolgen kan hebben, ontdekte het staatshoofd na zijn rechterlijke strijd tegen assembleelid Arthur Tjin A Tsoi van de NPS. De parlementariër was door de rechter opgedragen een rectificatie in de vier dagbladen te plaatsen, nadat hij onterecht had gemeld dat Bouterse de plezierboot Seadog had gekocht van NDP-parlementariër Charles Pahlad. Tjin A Tsoi gaf hieraan gehoor, maar dat was de medewerkers van het kabinet ontgaan. Daarop stelde advocaat Jennifer van Dijk-Silos hem in gebreke. Onterecht, bleek later. De advocaat kon niets anders doen dan namens Bouterse schriftelijk excuses aan te bieden aan Tjin A Tsoi.
Veel Surinaamse tienermoeders
Nederland In Nederland is het aantal tienermoeders onder Surinaamse en Antilliaanse vrouwen relatief hoog. Onder de eerste generatie tienermeisjes, afkomstig uit de Antillen of Suriname, komen vier tot vijf keer meer zwangerschappen voor dan onder Nederlandse meisjes. Bij de tweede generatie is het aantal tienermoeders een stuk lager, maar nog altijd ver boven het landelijke gemiddelde. Het aantal tienermoeders is in Nederland nog nooit zo laag geweest. Vorig jaar zijn 2.200 meisjes onder de twintig jaar bevallen van een baby. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Wurgcontract voor Surpost
Het Surinaamse Postbedrijf (Surpost) heeft, naar nu is gebleken, in april 2002 een uiterst onvoordelig en dubieus contract afgesloten met Parbocarib Trading Ltd. Dat concludeert Starnieuws op basis van documenten waar de nieuwssite de hand op heeft weten te leggen. Het bedrijf mag tot 2022 exclusief zegels en andere filatelistische materialen, zoals eerstedagenveloppen en mapjes, produceren. Ook heeft men het alleenrecht postzegels en andere filatelistische zaken aan klanten in het buitenland te leveren. Surpost mag dat zelf niet doen, waardoor het noodlijdende staatsbedrijf veel inkomsten misloopt. Toenmalig directeur Carlo Godliep en mededirectielid Steve Ravenberg waren verantwoordelijk voor het afsluiten van de deal, waar ze persoonlijk niet slechter van werden. Tegen beide heren loopt een strafzaak, waarbij ze verantwoording moeten afleggen over tal van misstanden bij Surpost.
Ontwatering Noord aangepakt
De bewoners van Paramaribo- Noord kunnen in de toekomst hun voeten drooghouden. Tenminste, als het nieuwe masterplan dat het ministerie van Openbare Werken in voorbereiding heeft, daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Er komen nieuwe kanalen, duikers, bergingsvijvers en pompgemalen. Volgens OWminister Rabin Parmessar is dat noodzakelijk om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Maar de bewoners van Noord hebben ook zonder die klimaatverandering al jaren veel last van overtollig regenwater. Opeenvolgende regeringen hebben beloofd de problemen aan te pakken, maar het is tot nu toe slechts bij mooie woorden gebleven.
Skimmers slaan opnieuw toe
Surinaamse banken hebben opnieuw last van skimmers. De voorzitter van de Surinaamse bankiersvereniging, Djaienti Hindori, beaamt dit. Het is niet duidelijk om hoeveel verschillende voorvallen het gaat. Martin Loor, onderdirecteur van de Surinaamsche Bank (DSB), zegt dat ook DSB slachtoffer is geworden van skimmers. Volgens Loor is de bank continu bezig met de beveiliging, maar is deze met de snelle veranderingen erg lastig op peil te houden. Klanten die worden geskimd, krijgen het bedrag van hun bank vergoed. “Indien dit niet aan onzorgvuldigheid van de klant gelegen heeft, dan zullen banken in de regel de schade voor hun rekening nemen”, vertelt Hindori aan de Ware Tijd. Bij skimmen kopiëren fraudeurs de magneetstrip van een pas en bemachtigen op deze manier de pincode. Daarna maken zij een kopie van de pas en plunderen ze de rekening van de persoon.