Darey-Ann Louisville, danseres
Dat Suriname boordevol zit met talentvolle jongeren op iedergebied, is niet onbekend. Deze jonge mensen gaan ervoor om de Surinaamsereputatie in de toekomst nationaal, en misschien zelfs internationaal, eer aante doen. Maar toch wordt over het algemeen weinig aandacht aan opkomend talentbesteed. Parbode brengt daar verandering in. Deze maand: Darey-Ann Louisville,danseres.
De op 16 april 1993 geboren Darey-Ann Louisville, begon ophaar zevende jaar met dansen. Na een jaar Modern Jazz gevolgd te hebben, stapteze over naar Klassiek Ballet. “Modern Jazz was niet echt mijn ding, dus ging ikop mijn negende naar Charlotte Sprangers balletschool.”
Met de balletschool heeft Darey-Ann ook mogen optreden. Hetlaatste waaraan zij een bijdrage leverde was ‘Playing Broadway’, een muzikaaltheaterstuk. Al vanaf haar eerste optreden heeft ze geen last vanplankenkoorts. “Ik zat al eerder op pianoles en daarvoor heb ik ook optredensverzorgd.”
Haar inspiratie om balletlessen te nemen deed ze op via detelevisie. En toen ze een advertentie in de krant zag dat er streetdancelessenop de vakantieschool verzorgd zouden worden, liet ze zich meteen inschrijven.Niet in de laatste plaats omdat ze ook geïnteresseerd is in hiphop.
Op haar dertiende begon ze streetdancelessen te nemen onder begeleiding van MirellaLiefeld, een dansstijl die tegenwoordig helemaal in is. “Meestal probeer ik hetgewoon te combineren met klassiek ballet. Je kunt bijvoorbeeld bij hiphop ook eenklassieke draai zetten”, zegt Darey-Ann.
Darey-Ann vindt dat je van dansen geen beroep kan maken inons land. “Tegenwoordig worden er dancebattles georganiseerd, maar voorheendeden niet veel mensen aan hip hop. Maar dansen is en blijft meer een hobby, inSuriname is het onmogelijk als professional je geld ermee te verdienen.”
Naast dansen is Darey-Ann ook dol op pianospelen, de lessenheeft ze gevolgd bij Liesbeth Perotti. Momenteel oefent ze wel vaak thuis, maarheeft lang geen lessen gevolgd. Ze is tweedejaars leerlinge van het HoogendoornAtheneum en denkt later chirurgie te gaan studeren, zonder haar piano- endansliefde in steek te laten. “Ik wil wel verder gaan met dansen en piano, dushoop dat er enig mogelijkheid bestaat om alle drie te combineren.” IndienDarey-Ann de kans zou krijgen Suriname in het buitenland te vertegenwoordigen,dan zou ze niets anders willen dan haar streetdance combineren met hetklassieke ballet dat ze bij Charlotte Sprangers-school leert. Maar hoe zou zede dans in Suriname willen stimuleren? “Als het kon zou ik graag naar hetbuitenland gaan om danslessen en -workshops te volgen. Ik zou ook meedoen aandancebattles om Suriname te vertegenwoordigen.”
Normaal gaat ze twee keer per week naar balletles en een keer naar streetdance,maar thuis is ze regelmatig bezig haar danskwaliteiten en conditie op peil tehouden. “Zodra ik muziek hoor, begin ik meteen te dansen”, zegt Darey-Ann.“Maar ik vind zelf dat ik mij beter kan inleven bij streetdance dan bijballet.”