De dramatische ontwaarding van de Surinaamse munt – Parbode Sneak Peek
Bij de laatste verkiezingen koos Suriname massaal voor de W’o set’ en-belofte. Velen keken uit naar een spoedige verbetering van hun economische situatie. Drie jaar na dato zijn velen nóg zwaarder teleurgesteld. De nationale munt SRD heeft inmiddels immers nog maar ruwweg een vijfde van de waarde die hij had tijdens de regeringswisseling. Vanwege de enorme geldontwaarding zal de Centrale Bank in het eerste kwartaal van volgend jaar nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500 in omloop brengen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is er gebeurd met ons geld? En hoe staat het ervoor met de gewone Surinamer?
Tekst Rinne Post en Regillio Kirton
“Als ik geen snacks zou maken, zou ik het niet halen mijn maandelijkse lasten te betalen”, zucht Gwendolyn Martodikromo. Ze is leerkracht en ontvangt een maandsalaris van SRD 8000. Ook schilder Albert Wirjoinangoen lukt het niet om de eindjes aan elkaar te knopen. “Ik verdien maar SRD 7500 per maand. Tegenwoordig gaat al mijn geld naar benzine, vaste lasten en voeding.”
Martodikromo en Wirjoinangoen behoren tot de vele burgers die slachtoffer zijn van de enorme geldontwaarding die zich de afgelopen jaren manifesteert. Kon in 2020 een US-dollar nog voor SRD 8 worden gekocht, inmiddels moet ruwweg het vijfvoudige worden betaald. Als de Sf nog onze nationale munteenheid zou zijn, zou gesteld kunnen worden dat de koers sinds de jaren 80 in feite een ontwikkeling heeft doorgemaakt van Sf 1,80 naar Sf 37.500 per US-dollar.
Opvallend is dat iedere periode van hyperinflatie sinds de Onafhankelijkheid, een gevolg is van een periode waarin de Nationale Democratische Partij (NDP) aan het roer is. Het is een trend dat de regeringen die na de NDP de touwtjes in handen krijgen, met grote financiële problemen opgezadeld worden.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Voor informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement, klik op www.parbode.com/abonneren