De geest van Kwakoe
Het Bijlmerpark biedt de laatste weken een troosteloze aanblik. Duizenden bomen zijn omgezaagd om plaats te maken voor het nieuwe park zoals dat door planologen is uitgedacht. Het zal ongetwijfeld prachtig worden, dat nieuwe Bijlmerpark, maar deze kale zandvlakte met hier en daar een hoge berg houtsnippers stemt hoofdzakelijk treurig. Wat wordt er toch verschrikkelijk veel gesloopt in naam van de vernieuwing van de Bijlmer!
De indrukwekkende kaalslag in het park roept ook de vraag op hoe dat straks in de zomermaanden moet met het Kwakoe Festival. Aan welke bomen gaan de verkopers van barra, bere en fladder hun tentjes vastknopen? Hoe zal de kwaliteit zijn van de grasmat voor de kampioenen van de African Black Stars? En wat betekent het gemis aan bomen voor de geluidsoverlast? In de afgelopen jaren klaagden omwonenden al steen en been over het rumoer in de avonduren.
Het zijn hoofdbrekens voor een nieuwe organisatie. Het stadsdeel heeft na tien jaar gebroken met Winston Kout, de koning van Kwakoe. Aanleiding was een schuld van honderdduizenden euro’s van Kouts’ Kwakoe Events bij het stadsdeel, maar zwaarder woog de groeiende onvrede bij het bestuur over de gang van zaken op het populaire zomerfestival. De programmering kende steeds minder hoogtepunten en de kraamhouders betaalden wel erg veel geld voor een plekje op de wei.
Bovendien nam bij de bestuurders het begrip af voor de traditionele chaos op Kwakoe. De problemen escaleerden vorig jaar, toen de politie constateerde dat men niet meer kon instaan voor de veiligheid van de bezoekers. Er zou zelfs een advies zijn gegeven om het festival op te breken. Zo ver wilde burgemeester Job Cohen, verantwoordelijk voor de openbare veiligheid, niet gaan, maar het verhaal gaat dat hij daarna binnenskamers heeft aangedrongen op een gedwongen afscheid van Kwakoe Events.
En zo geschiedde. Het stadsdeel nodigde nieuwe partijen uit om de organisatie van Kwakoe op zich te nemen. Er meldden zich drie gegadigden, die alle drie nauwe banden hebben met het festival. Oud-wethouder Helen Burleson was als adviseur betrokken bij Kwakoe Events, Kenneth Renfurm was eerder festivalmanager en Hennah Lie Ajen en Rosita Lo Anjoe waren door Kwakoe Events zelf naar voren geschoven als nieuwe organisatoren. Na een loting (!) op het stadsdeelkantoor kwam eind maart Renfurm als winnaar uit de bus.
Ongetwijfeld gaat Renfurm een paar loodzware maanden tegemoet. Hij staat voor de taak in korte tijd een nieuw festival te organiseren dat niet alleen de goedkeuring van de bestuurders kan wegdragen, maar ook beantwoordt aan de hoge verwachtingen van de achterban. De naam Kwakoe zal hij in elk geval niet kunnen gebruiken: die is en blijft eigendom van Kwakoe Events dat de strijd nog niet heeft opgegeven. Er wordt druk gesproken over een Kwakoe Festival, elders.
Het wordt een spannende zomer. Zoals de bomen van het Bijlmerpark zijn gerooid, zo is ook Kwakoe rigoureus op de schop genomen. Maar anders dan de nieuwe aanplant zal het nieuwe festival weinig tijd krijgen om te groeien naar iets moois. Zowel Renfurm als het stadsdeel kan zich eigenlijk geen mislukking permitteren. En ook voor de toekomst van het festival, onder welke naam dan ook, is het te hopen dat de zon schijnt, dat de bezoekers in groten getale toestromen, dat de verkopers goede zaken doen, en dat Little Miss Kwakoe ook dit jaar gewoon een onweerstaanbare schattebout blijkt te zijn.