De historische binnenstad moet weer gaan bruisen – Parbode Sneak Peek
De vorm van de stoepen, het klassieke raamontwerp en de Europese dakconstructie zijn enkele kenmerkende eigenschappen van de monumentale gebouwen in de historische binnenstad van Paramaribo. Echter, dit type architectuur is niet beperkt tot de binnenstad, maar strekt zich ook uit tot andere districten. Bij de vestiging van Suriname hebben Nederlandse kolonisten Europese architectuur geïntroduceerd, waarbij het overvloedig aanwezige hout in het land voor de bouw werd gebruikt.
Tekst Kevin Headley
Helaas brengen verschillende factoren uitdagingen met zich mee, zoals het tropische klimaat dat houtrot bevordert, de zon die uitdroging veroorzaakt en insecten zoals termieten die het hout aantasten. Onderhoud is een aanzienlijke opgave, vooral gezien de economische moeilijkheden waarmee het land kampt.
Een hevige brand heeft op 15 januari drie panden in de binnenstad van Paramaribo verwoest, waaronder de Domineestraat 30, het ouderlijk huis van Jan Ernst Matzeliger, de uitvinder van de schoenzwikmachine. Het hart van Paramaribo, inclusief de Domineestraat, Steenbakkerijstraat, Maagdenstraat en Jodenbreestraat, is niet langer de bruisende trekpleister van weleer. In mijn tienerjaren stond dit gebied bekend als ‘the place to be’. De stad was levendig en dynamisch, met tal van activiteiten en strategisch gepositioneerde winkels. Afspreken bij het nu verkochte hotel Krasnapolsky op de hoek van de Domineestraat en Steenbakkerijstraat was gebruikelijk. Van daaruit maakte je een wandeling langs boekhandel Vaco, de winkel City Center, het Vaillantsplein, bijnaam Spanhoek, met de fontein, en vervolgens liep je via de Maagdenstraat terug naar de Domineestraat door de Steenbakkerijstraat. Of je kon richting de Klipstenenstraat gaan, bekend om zijn diverse kledingzaken.
Lees verder in het juninummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren