De kip die weg wilde
Soeradj gaapte, rekte zich uit en wreef over zijn te dikke buik. Het rommelde daarbinnen. Met enige moeite stond hij op uit zijn bed. Buiten werd het langzaam licht en hij hoorde de kippen scharrelen. ‘Mmm, gestoofde kip’, dacht hij, en likte zijn lippen al af bij de gedachte
“Moen”, riep hij zijn vrouw die al in de keuken stond. “Ik lust kip vanmiddag. Laat Vijay straks eentje uitzoeken!” Soeradj baadde snel en vertrok om te gaan werken. ontbijt sloeg hij altijd over, dan viel het eerste biertje straks lekkerder. En bovendien was het eten dan nóg smakelijker!
Kleine Vijay had natuurlijk alles gehoord. Soeradj was zijn opa van vaders kant. Sinds zijn ouders waren overleden, hadden zijn adja en adjie de zorg voor de kleine Vijay op zich genomen. Hij hield van ze, maar een van de kippen uitzoeken om op te eten… Het idee alleen al!
Vijay was een beetje anders dan andere kinderen. niet zozeer vanwege zijn uiterlijk, al was hij erg mager en had hij een nogal meisjesachtig gezicht. En ook niet omdat hij andere interesses had dan de meeste jongetjes uit zijn buurt. nee, Vijay was écht anders: hij kon met dieren praten. niet dat iemand dat geloofde, maar dat maakte hem niet uit.
Daar had je de ellende al: adjie riep hem vanuit de keuken. Met tegenzin liep hij naar haar toe. “Vijay, ga een kip voor adja uitzoeken. Dan gaan we iets lekkers voor hem klaarmaken!” Ze aaide de kleine jongen over zijn hoofd. Het was echt een lieve vrouw en Vijay durfde haar niet tegen te spreken, dus liep hij naar buiten.
“Vijay!” riepen de kippen en doksen blij. “Heb je wat lekkers bij je?” Hij schudde zijn hoofd. “Ik moet een van jullie uitkiezen om klaar te maken voor adja”, zei hij zacht. “Maar hoe kan ik nou kiezen?”
“Baap re baap,” riep een doks, “wat zeg je me nou?” Een dikke kip stapte naar voren. “Hoezo ‘kiezen’, je gaat ons toch niet echt laten doden? Wij, je beste vrienden, wij die altijd naar je luisteren als je ergens mee zit, wij die je tot rust brengen en troosten als je je ouders mist. Wij die altijd heerlijke eieren voor je leggen!” De kip keek hem boos en teleurgesteld aan.
“Maar wat moet ik dan zeggen tegen adjie? En adja gaat me vermoorden…” Vijay zat in een lastig parket. Een kleine kip met een mank pootje hipte nu naar voren. “Vergeet niet wie je vrienden waren in tijden van nood”, kakelde ze. “Denk na over wat je doet. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.” Alle dieren keken nu verwijtend naar Vijay. “Babun tere na babun skin”, mompelde een oude zwarte kip, terwijl ze wegwaggelde.
De kippen hadden gelijk. Vijay sprong op en liep naar de omrastering. “Ga snel, vrienden”, zei hij terwijl hij het hek opendeed. “Loop, ren, maak dat je wegkomt, dhaure.” Met een hoop gefladder nam het gevogelte de benen. Vijay keek ze na. toen pakte hij een hoopje boulanger van het tafeltje bij de poort en liep weer naar binnen. Adjie moest vandaag maar iets maken zonder kip.
En dat deed ze.
Gevluchte kip (vegetarisch)
Benodigdheden:
- 1 hoop boulanger (bij voorkeur veilig geteeld)
- 1 grote groene paprika
- 2 flinke tomaten
- Een lepel masala, naar smaak meer of minder
- Een theelepel komijnpoeder (djira)
- 1 ui, fijngesneden
- 6 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 bouillonblokjes of zout en peper naar smaak
- Eventueel een gele peper
Een eenvoudige vegetarische schotel die verrassend lekker is. En: je mist de kip niet. Schil de boulanger niet, maar snijd ze in blokjes (wel de uiteinden verwijderen). om iets van de bittere smaak eruit te halen, kun je de blokjes in een vergiet leggen, ruim bestrooien met zout en een half uurtje laten inwerken. Het bittere vocht wordt dan door het zout eruit getrokken. Vervolgens wel heel goed afspoelen en laten drogen of droogdeppen met een schone doek. Maar gewoon direct bereiden is ook prima voor wie juist van de licht bittere smaak van de groente houdt.
ontvel de tomaten door er aan de onderkant met een mes een kruisje in te kerven en ze 10 tellen onder kokend water te dompelen. Dan laten schrikken in ijskoud water en het vel eraf trekken. Dit lukt alleen goed als de tomaten rijp zijn. Verwijder de zaadjes en snij in stukjes.
Doe ruim olie in de pan en fruit de ui erin. Als deze wat glazig is, de knoflook toevoegen en even later de masala en djira. Laat het specerijenmengsel al roerend een minuutje bakken op een laag vuur, het moet niet aanbranden. Voeg de fijngesneden tomaat toe, en dan de boulanger. Laat het stoven tot het iets zachter is, en breng vervolgens op smaak met de bouillonblokjes of zout en peper. Verwijder de zaadlijsten van de groene paprika, snijd deze in blokjes en voeg toe aan de schotel. naar smaak kan een gele peper op het geheel worden gelegd. Doe de deksel op de pan en laat even doorsudderen tot alles zacht en gaar is. Serveer met rijst.