De Lezerspen, 31
Uitgekeken
In de rubriek Uitgekeken van oktober wordt terecht uitgehaald naar de ellenlange reclameboodschappen op de Surinaamse televisie en de valse beloften die bedrijven daarin doen. Ook ik heb slechte ervaringen met Jurvan Electronics, evenals veel andere mensen in mijn omgeving. Wat mij verbaast is dat dit soort bedrijven ongestraft de consument mag oplichten. Is er geen enkele overheidsinstantie (of bijvoorbeeld een reclamecommissie) die dit controleert? Of hebben al die politici die zo’n instantie in het leven zouden moeten roepen zoveel belangen binnen al die bedrijven, dat ze vrezen dat hun eigen inkomen wordt bedreigd?
Wat mij nog meer verbaast is dat bekende Surinamers, zoals Clifton Braam, te pas en te onpas meewerken aan dit soort oervervelende reclame-uitingen. Ik snap wel dat ze het voor het geld doen, maar om hun eigen imago te beschermen zouden ze toch ook moeten kijken of de boodschap die ze namens de opdrachtgever overbrengen, wel klopt. Ik was vroeger een fan van 1=1=3, maar kijk er inmiddels met hele andere ogen naar.
Zie ik Braam, dan moet ik gelijk denken aan mijn kapotte elektrische apparatuur die ik ooit bij Jurvan heb gekocht. Met die ervaringen valt bij een grap van Braam en zijn vrienden, hoe leuk dan ook, weinig te lachen.
Het is een gezamenlijke verantwoording van de overheid, de bedrijven (hoewel je daar niet veel kan van verwachten) en van de acteurs en anderen die in beeld komen, om ervoor te zorgen dat wat in de boodschappen via de televisie, radio en kranten wordt verkondigd, ook klopt. Maar daarnaast ligt er ook een taak bij de consument (die helaas wordt vertegenwoordigd door opvallend zwijgzame consumentenorganisaties), om de misstanden aan de kaak te stellen. Dagelijks worden honderden Surinamers genept en opgelicht door kleine en grote handelszaken. Door te zwijgen geven wij ze een vrijbrief om hun misdadige praktijken voort te zetten.
Suresh Kalloe
Paramaribo Wijdenbosch
Met verbijstering las ik in het oktobernummer van Parbode dat Jules Wijdenbosch vertelt dat hij nog een keer president wil worden. En eigenlijk tussen de regels door onomwonden vaststelt dat alleen hij geschikt is voor die functie. Hij wordt natuurlijk bij het nastreven van zijn ambities gesterkt door opiniepeilingen, waarin hij veruit als meest populaire kandidaat naar voren komt.
Hebben Surinamers dan niets geleerd van de periode 1996-2000? Toen werden alle regels van economisch en financieel fatsoen opzij geschoven. Hij heeft ongetwijfeld ook goede dingen gedaan, en de bruggen liggen er maar mooi, maar financieel is het land naar de afgrond gedreven. Niet voor niets zijn we met zijn allen de straat opgegaan om hem weg te jagen.
Ik ben geen fan van huidig president Venetiaan, integendeel zelfs. En al helemaal niet van Salam Somohardjo, de grootste boef van allemaal. Ook zij hebben ertoe bijgedragen dat Suriname verworden is tot wat het nu is: een land met een zeer kleine, schatrijke en invloedrijke bovenlaag, en een volk dat maar moet zien hoe het zich redt. Tot die club verantwoordelijken behoort Wijdenbosch echter ook, met een Bouterse, Soemita en al die anderen. Ik stel voor om ze allemaal voor de rest van hun leven een gratis verblijf in Huize Majella aan te bieden. Dat kost wat geld, maar op jaarbasis waarschijnlijk nog altijd minder dan wat ze dagelijks bij elkaar stelen over de ruggen van de bevolking.
Je mag van oudjes (want dat zijn ze inmiddels allemaal), die al dertig jaar of langer in het machtscentrum verblijven en die gewend zijn de vruchten te plukken van het allang achterhaalde politieke spelletje van heers en verdeel, niet verwachten dat ze met frisse ideeën komen om Suriname nu eindelijk eens echt tot ontwikkeling te brengen. Dat moet je overlaten aan de nieuwe generatie, in de hoop dat ze inmiddels niet ook al zijn besmet met het corruptie- en zakkenvul-virus (zie het jeugdparlement).
Daarom eindig ik met een wijs advies voor de verkiezingen van 2010: als je een vakje rood moet kleuren, ga dan eerst eens serieus na wie in jouw ogen het daadwerkelijk goed voor heeft met ons land. Stem nu eens niet uit etnische sentimenten op die zeer vooraanstaande partijleider of op die man of vrouw die jou voor de zoveelste keer van alles belooft. Want van etnische voorkeuren of valse beloften is Suriname niet beter geworden. Dat heeft het verleden bewezen.
Jason de Boer
Paramaribo