De lottowinaar
Deze debuutbundel van de in Suriname (Wanica, 1958) geboren Sakoentela Hoebba bestaat uit elf verhalen, in lengte variërend van 8 tot 23 pagina’s. Het titelverhaal gaat over een vrouw die een loterij tot haar grote teleurstelling niet wint. Even groot als deze teleurstelling is de verrassing als ze leest wie die loterij dan wel gewonnen heeft: ‘“Die schoft”, siste ze. Het kon haar niet schelen dat de mensen die in haar buurt zaten verwonderd haar richting op keken. Hij had dus al lang gewonnen en het voor haar geheim gehouden.’
Het is wat mij betreft overigens niet het meest geslaagde verhaal uit de bundel. De verhalen over de jongen die als gay grote moeilijkheden ondervindt uit de kast te komen (‘Anders’) of dat over een ongewenste zwangerschap die een onverwachte wending krijgt (‘Hoe te beginnen’) bekoorden me eerlijk gezegd meer. Of het ontroerende ‘Uit liefde’, over een moeder die in het ongelukkige bezit is van maar liefst 81 bulten op haar lijf: ‘Ze had allerlei brouwsels gedronken, had vettige stinkende zalfjes over haar lichaam gesmeerd, en toch was niet één van de bulten verdwenen. Niet één was ook maar een beetje kleiner geworden. Uiteindelijk maakte ze zichzelf wijs dat ze door God was gestraft.’
Naarmate je in de bundel vordert, dringt het idee zich op: alle verhalen zijn de uitwerking van een schrijfopdracht, waarin een opgegeven thema moet worden behandeld: alzheimer, aids, een alcoholische echtgenoot, seksueel misbruik, aids, oplichting – we komen het allemaal tegen. Zo gek is deze gedachte niet als we lezen dat Hoebba in 2014 de Schrijversvakschool in Paramaribo heeft afgerond. In dit verband moet overigens ook worden vermeld dat de verhalen van Sakoentela vaak sterk doen denken aan die van Ruth San A Jong (De laatste parade, 2013), de drijvende kracht achter deze schrijversvakschool.
De proeve van schrijfbekwaamheid heeft Sakoentela Hoebba met deze bundel met succes afgelegd. Ze kan over alles schrijven. We suggereren nog onderwerpen als: een meisje in een jongenslichaam, een echtgenote die na veertig jaar huwelijk verklaart lesbienne te zijn, een vriendschap met iemand die zich als een radicale moslim ontwikkelt, een oudere lerares die een verhouding met een jonge leerling krijgt, enzovoort, enzoverder. Sakoentela maakt er zonder twijfel een mooi verhaal van.
Nu is echter het wachten op een eigen geluid, een eigen stijl, een eigen stem, een eigen thematiek. Kortom, op verhalen, een roman, op teksten met een eigen signatuur, die alleen maar door haar geschreven kunnen zijn. Geen eenvoudige opgave natuurlijk, maar wel eentje waarvoor iedere serieuze schrijver van fictie zich op een zeker moment gesteld ziet.
De lottowinnaar, Sakoentela Hoebba, 2015, Uitgeverij In de Knipscheer, ISBN 978 90 6265 885 5