De mobiele doos van Pandora: Moet Suriname blind meelopen in de race om sneller internet? – Parbode Sneak Peek
Met de telecommunicatiestandaard 4G zouden we veel sneller internetten, beloofde Telesur. Ten onrechte, want de snelheid van ons internet blijft maar haken in de eerste versnelling en komt maar niet op gang. Hoewel wij met 4G nog aan het sukkelen zijn, kijkt onze nationale internetprovider al begerig naar de volgende generatie van een ‘nieuwe en snellere datatechnologie’. Aan die technologie lijken veel haken en ogen te kleven.
Tekst Irwin Wist
Telesur houdt ‘de ontwikkelingen op het gebied van een nieuwere en snellere datatechnologie genaamd 5G goed in de gaten’, verklapte Telesurdirecteur Mike Antonius eind juni aan het Nationaal Informatie Instituut. 5G, voluit ‘het 5e generatie mobiele netwerk’ (of 5e generatie draadloze systemen) is de nieuwste, supersnelle methode om gegevens via telecommunicatie te versturen. Een filmpje dat je nu in bijna een uur downloadt, zou met 5G in twee keer met je ogen knipperen binnen zijn.
Althans dat beweren de providers. Onafhankelijke testplatforms zeggen dat je die claims met een korreltje zout moet nemen. Bovendien zijn er andere redenen, zegt Webwereld.nl (één van die platforms) om voorlopig niet naar de telecomwinkel te rennen voor een nieuwe 5G-telefoon. Maar er speelt nog meer.
Macht, geld en spionage
U heeft het misschien niet in de gaten dat de ontwikkeling van 5G een tijdje voor enorme spanningen zorgen, met name tussen de Verenigde Staten en China. Beide landen proberen deze technologie te ontwikkelen, maar China heeft daar een forse voorsprong in.
In het voorjaar van 2018 deden agenten van het Signals Directorate (een onderdeel van de Australische inlichtingendienst) een pijnlijke ontdekking. Als hun land aangevallen zou worden via het 5G-netwerk, zouden de Aussies daar geen adequaat antwoord op hebben.
Zij deelden hun bevindingen met de Amerikaanse kameraden en legden uit hoe 5G misbruikt kan worden voor spionage en sabotage. De inlichtingen kwamen op een voor de Amerikanen geschikt moment. De VS en China liepen namelijk een verbeten wedloop om als eerste 5G te kunnen aanbieden. Op basis van de ontvangen informatie lanceerde Washington een intensieve antipropaganda tegen het 5G van de Chinese techgigant Huawei en het bedrijf zelf. Als het netwerk gebouwd werd door de Chinezen, zouden die dat kunnen gebruiken voor on-Amerikaanse praktijken als spionage, was het motief. Want de neus steken in andermans zaken, dat doen wij niet, redeneerden de Yanks.
Hoewel tot heden niemand een hard bewijs kon leveren dat Huawei zich inderdaad bezighoudt met neuzen in andermans zaken, deed het Witte Huis wat het doet wanneer het een strijd niet op eigen kracht kan winnen: de regels veranderen tijdens de wedstrijd. Amerikaanse bedrijven kregen het verbod zaken te doen met de Chinezen. Maar waarom werd een onbewezen beschuldiging opgevoerd om Beijing uit de markt te drukken?
De Nederlandse omroep NOS legt in een informatiefilmpje uit ‘Hoe de 5G van Huawei de wereld verdeelt’, maar de Amerikaanse presentator Trevor Noah legt hetzelfde op YouTube net iets beter (en leuker) uit. Het gezicht van de Daily Show breekt in zijn programma op luchtige, toegankelijke wijze het wereldnieuws in kleingeld. Waarom is het voor de VS en China zo belangrijk wie 5G ontwikkelt? vroeg hij zich af. Simpel, zegt Noah: vanwege het geld dat zij ermee kunnen verdienen.
Want 4G leverde de Verenigde Staten bijna 100 miljard US-dollar op. Maar als de VS het gevecht om de nieuwe generatie wint, zou dat zo’n drie miljoen banen opleveren en ongeveer 500 miljard US-dollar toevoegen aan het bruto binnenlands product.
Het gaat ook om macht, legt hij uit. Het land dat 5G beheert, heeft daarmee toegang tot alles wat online gebeurt – dat is letterlijk bijna alles. En omdat Huawei zo voorloopt in de 5G-race, bleef er voor Amerika niets anders over dan de Chinezen met een honkbalknuppel tegen de schenen te slaan, om te voorkomen dat zij de finish halen. Maar het 5G-verhaal gaat over meer dan het duel om de duku.