De Moiwana-gemeenschap zoekt al bijna dertig jaar naar gerechtigheid
Op 15 augustus dit jaar was het precies tien jaar geleden dat het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten (CIDH) de Surinaamse regering schuldig bevond aan de slachting van 38 dorpsbewoners in Moiwana. De regering werd veroordeeld tot het uitbetalen van smartengeld à 13.000 Amerikaanse dollar aan alle 130 nabestaanden. Tevens moest er een herstelfonds komen met een kapitaalinjectie van 1,2 miljoen USdollar. De regering kreeg vijf jaar de tijd om het vonnis uit te voeren, maar lijkt er geen serieus werk van te maken. Inmiddels maken de nabestaanden zich op voor de 29ste herdenking op 29 november dit jaar. “We willen het verleden afsluiten.”
Het marrondorp Moiwana ligt enkele kilometers voor Albina, in het oosten van ons land. Nieuwsgierige toeristen nemen wel eens een kijkje bij het monument dat pontificaal naast de doorlopende weg staat, maar op deze zonnige zaterdagmorgen is er geen mens te zien. De 38 zuilen, die elk symbool staan voor ieder slachtoffer van de Moiwana-slachting, zijn hier en daar versierd met bloemen, stenen, kleine glazen potjes en kaarsen. De hemel is helder blauw met wat schamele wolken en er staat geen zuchtje wind. De stilte is bijna bijzonder.
Aan de overkant van de weg verkoopt een dame knippa en watermeloen. Ze nodigt ons uit om in het dorp een praatje te maken met Atema Ajintoena. We treffen haar al bezemend in de krutu oso. De oudere dame draagt een vaal zwart sportshirt zonder mouwen met daaronder een pangi. Het is puur toeval dat we haar nu in Moiwana aantreffen. “In de weekenden komen we vaak terug in het dorp om te werken op onze kostgrondjes. Ook zijn we hier graag in de vakantieperiode”, vertelt ze. Permanent wonen in Moiwana zit er volgens Atema vooralsnog niet in. “We hebben allemaal grote gezinnen met kinderen. Hoe gaan we die verzorgen zonder elektriciteit en stromend water? De huizen hier zijn wel voorzien van durotanks, maar het water moeten we zelf laten halen. In Frans-Guyana zijn we voorzien van alle gemakken. Logisch toch, dat we ervoor kiezen om daar te blijven?”
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.