De onderzoeker
Goomti Sharda Kanhai-Jaglal (45) studeerde in 2013 af aan het IGSR voor de Master of Education in Innoveren en Implementeren.
Wat heeft u onderzocht?
“Ik heb onderzoek gedaan naar het effect van een geïntegreerde aanpak van de werkwoordspelling onder eerstejaarsstudenten van de opleiding Biologie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Ik wilde weten of het mogelijk zou zijn een lessenserie te ontwerpen die zou leiden tot een verbetering van de spelling van werkwoorden.”
Waarom wilde u daar meer over weten?
“Als docent Nederlands en als consultant bij verschillende ministeries zag ik dat er over het algemeen ontzettend veel werkwoordspellingfouten worden gemaakt. Ook in artikelen van de Surinaamse kranten zag ik spellingsfouten bij werkwoorden.”
Waarom is dat van belang?
“Het IOL leidt studenten vak- en beroepsgericht op tot leraren voor het voortgezet onderwijs. Het is van groot belang dat ze hun taalvaardigheid goed beheersen. Bovendien dienen deze studenten straks als leraar hun leerlingen taalvaardig te maken.”
Hoe heeft u het onderzoek verricht?
“Met een aselecte steekproef zijn zestien studenten Biologie als respondent geselecteerd. Eerst is er een beschrijvend analyseonderzoek uitgevoerd onder de eerstejaarsstudenten, om de relatie tussen strategiegebruik en taalvaardigheidsniveau met betrekking tot het onderdeel spelling werkwoorden aan te geven. uit dit analyseonderzoek bleek dat er een positieve relatie is tussen strategiegebruik en taalvaardigheidsniveau bij dit onderdeel. Daarna is er op basis hiervan een theoretisch kader uitgewerkt over een geïntegreerde aanpak van spellingonderwijs voor het onderdeel werkwoordspelling. Aan de hand daarvan heeft een interventie plaatsgevonden bij de studenten.”
Wat was de uitkomst van het onderzoek?
“Dat het mogelijk is een lessenserie te ontwerpen, waarbij een geïntegreerde aanpak van de werkwoordspelling tot een significante verbetering van de spelling leidt. De studenten maakten na interventie minder fouten bij het onderdeel spelling werkwoorden en ervoeren zelf dat ze de werkwoordspelling beter beheersen. Het is aan te bevelen bij deze module met een geïntegreerde aanpak te werken, waarbij het gebruik van de feedbackkaart als hulpmiddel dient. Ook is het aan te bevelen de feedbackkaart vanaf de lagere school te laten gebruiken door de leerlingen, aangezien werkwoordspelling altijd een knelpunt is geweest voor de meeste leerlingen en studenten. Zelfs de leerkrachten en docenten hebben er soms moeite mee om werkwoorden correct te vervoegen.”