De onderzoeker
Vanita Bhawan-Jairam (33) studeerde in december 2013 af in de richting Public Health aan het institute for Graduate studies and research (iGsr).
Wat heb je onderzocht?
“in de periode november en december 2012 heb ik een onderzoek gedaan naar de demografische karakteristieken, de voorgeschiedenis, het klinisch beloop en de kwaliteit van leven van chronisch nierdialysepatiënten in suriname.”
Waarom wilde je daar meer over weten?
“De motivatie om dit onderzoek te doen, kwam eigenlijk na een gesprek met de voormalige directeur van Volksgezondheid, dr. Marthelise eersel, die tevens mijn begeleider was. ik ben toen gaan kijken naar de cijfers van mensen die dialyseren. er bleek een stijging te zijn van het aantal dialysestoelen en dialysecentra, en jaarlijks een flinke toename van het aantal nierdialysepatiënten. in 2012 waren dat in suriname bijna zeven keer zo veel als in 2000. Patiënten met terminale nierinsufficiëntie dialyseren twee tot drie keer per week, gemiddeld vier uur per keer. een groot deel van hun tijd brengen zij dus door in een nierdialysecentrum. nierdialyse is natuurlijk sowieso van invloed op hun normale leven, maar hoe ingrijpend is deze behandeling op hun leven, vroeg ik me af.”
Waarom is dat van belang om te weten?
“De resultaten van mijn onderzoek kunnen gebruikt worden om de voorlichting naar de patiënten en de bevolking in het algemeen te verbeteren. Verder kunnen de resultaten leiden tot uitgebreider onderzoek onder nierdialysepatiënten.”
Hoe heb je het onderzoek verricht?
“ik heb, na schriftelijke toestemming van de patiënten, de data verzameld middels mondelinge interviews. Dat is gebeurd op basis van een bestaande vragenlijst voor het meten van de kwaliteit van leven bij nierpatiënten, die werd aangepast voor dit specifieke onderzoek.”
Wat was de uitkomst van het onderzoek?
“Het aantal nierdialysepatiënten in suriname neemt met de jaren steeds toe, ook omdat de selectiecriteria die voorheen gehanteerd werden, grotendeels zijn weggevallen. Hemodialyse, waarbij een kunstnier het bloed zuivert, is de meest voorkomende vorm van dialyse. Hierbij hoeft de patiënt niet elke dag te dialyseren. We zien wel steeds jongere mensen uit het arbeidsproces verdwijnen, en ook de zorgkosten voor dialyse nemen toe. Hoge bloeddruk en/of diabetes (suikerziekte) zijn de belangrijkste oorzaken. een verminderde nierfunctie komt in suriname het meest voor bij mannen en onder Hindostanen, en de meeste patiënten zijn tussen de veertig en zestig jaar oud. Daarmee kun je rekening houden bij de voorlichting.”