De onderzoeker
Celestine Weidum (59) studeerde eind vorig jaar af in de richting ‘Urban Planning and Management’ aan het Institute for Graduate Studies and Research.
Wat heeft u onderzocht?
“Ik heb onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van randgebieden tot duurzame woonwijken, aan de hand van een case study naar het Kwattagebied tussen de Derde en Vierde Rijweg. Dat was midden vorige eeuw een zeer productief landbouwgebied. Maar tegenwoordig zijn grote delen heringericht tot woongebieden. De vraag is wat de voor- en nadelen zijn van deze stadsuitbreiding en wat we hieruit kunnen leren.”
Waarom wilde u daar meer over weten?
“Ik ben opgegroeid aan de Kwattaweg. Mij viel de toenemende verkeersdrukte op, en ook dat de relatief goedkope grond aantrekkelijk werd voor projectontwikkelaars. Maar deze uitbreiding van Paramaribo vertoont een eenzijdig landgebruik. Langs doodlopende uitvalswegen die onderling niet verbonden zijn, werden woongebieden ontwikkeld. Er is voorbijgegaan aan het creëren van geïntegreerde woonbuurten waar het veilig en aangenaam wonen is. De nieuw aangelegde verkeersinfrastructuur en voorzieningen sluiten niet goed aan op het bestaande bebouwde gebied.”
En waarom is dit onderzoek van belang?
“Om te komen tot een adequaat ruimtelijk beleid, moeten antwoorden op verschillende vragen worden gevonden. Wie bepaalt en controleert de stedelijke planning van Paramaribo? Hoe is het vergunningenbeleid voor de woningbouwprojecten georganiseerd? Welke rol hebben particuliere ontwikkelaars en welke rol is weggelegd voor de (toekomstige) bewoners? Dat is essentieel voor een realistisch beeld van de ongebreidelde groei van Paramaribo.”
Hoe heeft u dat onderzocht?
“Ik heb modellen en theorieën bestudeerd om het dynamische en versnipperde karakter van het Kwattagebied te begrijpen. Verder heb ik gebruik gemaakt van enquêtes onder een willekeurige selectie van honderd huishoudens, verspreid over het gebied. Ook heb ik een aantal deskundigen op het gebied van stedelijke ontwikkeling geïnterviewd, en informanten uit de verschillende buurten uit het onderzoeksgebied.”
Wat was de uitkomst van het onderzoek?
“De snelle groei van Groot-Paramaribo in westelijke richting is niet conform de standaarden die internationaal worden gehanteerd om stedelijk gebied efficiënt en duurzaam in te richten. Je ziet een versnipperde, lage woondichtheid per vierkante kilometer, commerciële lintbebouwing langs de hoofdwegen en verspreide woongebieden in uitvalswegen. Het buurtgevoel is klein, waardoor gemeenschappelijke kwesties en proactief handelen ontbreken.”