De onderzoeker: Darchini Boedhoe
Darchini Boedhoe (26) studeerde in augustus 2018 af aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname als bachelor of science in klinische psychologie.
Wat heeft u onderzocht?
“Ik heb onderzocht hoe het is gesteld met de copingsstijlen (manier waarop iemand met problemen en stress omgaat, red.), zelfeffectiviteit, het subjectieve welzijn en de gezondheidsbeleving bij vrouwen bij wie borstkanker is gediagnosticeerd. Met mijn thesis The adventurous ride of grief life wil ik benadrukken dat ziekte, in dit geval borstkanker, zowel het lichamelijke als geestelijke welzijn van de patient beïnvloedt, ook zijn visie op de levenskwaliteit. Verstoring bij een van deze drie aspecten kan van invloed zijn op de andere twee, dus ze kunnen niet van elkaar gescheiden gezien worden.”
En waarom is dat van belang?
“De mens ontwikkelt diverse strategieën om bedreigingen het hoofd te bieden. Kanker is een gezondheids- en levensbedreigende factor die het leven van patiënten en hun naasten op zijn kop zet. Om hen te kunnen ondersteunen is het van belang te weten op welke wijze zij omgaan met de ziekte en de behandeling. In Suriname is er een taboe over het hebben van borstkanker, waardoor vrouwen niet de nodige sociale en morele steun krijgen. Dit is van grote invloed op het verloop en de manifestatie van de ziekte. Onderzoek kan bijdragen aan kennis en inzicht op het gebied van copingsstijlen, gezondheidsbeleving en zelfeffectiviteit, wat kan bijdragen om een effectieve begeleiding te ontwikkelen.”
Hoe heeft u het onderzoek verricht?
“Ik heb relevante wetenschappelijke literatuur en webpagina’s geraadpleegd en 32 vrouwen met de diagnose borstkanker en 30 vrouwen zonder een diagnose geïnterviewd.
Daarbij bekeek ik welke vormen van coping de Surinaamse vrouwen met diagnose borstkanker hanteren en hoe het staat met hun beleving van welzijn, zelfeffectiviteit en kwaliteit van het leven (gezondheid en pijn).”
Wat was de conclusie?
“Uit de resultaten blijkt dat vrouwen met borstkanker na diagnose hun probleemsituaties actief aanpakken en met geruststellende gedachten werken naar een oplossing. Ook blijkt dat gediagnosticeerde borstkankerpatiënten een hoge zelfeffectiviteit ervaren, een minder goede welzijnsbeleving en aanzienlijk lagere levenskwaliteit.”