De onderzoeker: Marisha Baidjoe
Marisha Baidjoe (27) studeerde in maart 2018 af als bachelor of science in Agroprocessing aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Wat heeft u onderzocht?
“Ik heb een onderzoek gedaan naar de kwaliteitsverbetering van gezouten bangbangdoor gebruik te maken van A-kwaliteit grondstoffen en innovatie van het verwerkingsproces, zodat deze voldoet aan de voedselveiligheidstandaarden van de Europese Unie.”
En waarom is dat van belang?
“Het traditionele verwerkingsproces van gezouten visserijproducten in Suriname garandeert geen voedselveilig product vanwege het gebruik van lage kwaliteit vissen, de slechte manier van visverwerking en de droogomstandigheden. De positieve uitkomsten van dit onderzoek kunnen gedeeld worden met de belanghebbenden voor verbetering van de procedures, productvoorbereiding en verwerking, ongeacht de vissoort. De productie van hoge kwaliteit gezouten bangbang, kan de consumptie van lokale producten stimuleren.”
Hoe heeft u het onderzoek verricht?
“Ik heb een theoretische literatuurstudie gedaan over vis, de zoutingsmethoden, het rijpingsproces, en hygiëne en opslag van gezouten visserijproducten. En een enquête uitgevoerd onder 105 consumenten over de huidige kwaliteit van gezouten bangbang op de lokale markten. Een bezoek aan het vissersdorp te Boskamp, verschafte mij informatie over het traditionele verwerkingsproces van gezouten en gedroogde visserijproducten. Aan de hand van de verkregen informatie heb ik een productieschema ontwikkeld voor gezouten bangbang met een innovatieve methode. In samenwerking met het visverwerkingsbedrijf African Caribbean Food Industry vond de productie plaats met A-kwaliteit bangbang als grondstof. Experimenteel werden er twee verschillende producten geproduceerd met verschillende rijpingstijd en droogtemperatuur. De rijping vond gekoeld plaats en er werd gedroogd in droogovens. Daarna zijn er verschillende kwaliteitsmetingen verricht.”
Wat was de conclusie van het onderzoek?
“Gezouten bangbang produceren die voldoet aan de voedselveiligheidstandaarden van de Europese Unie, is wel via een geïnnoveerde methode wel mogelijk.De afwezigheid van de E. coli en de S. aureus bacteriën en het lage kiemgetal geven een indicatie dat er hygiënisch gewerkt is. Bovendien vonden consumenten het product dat bij dit onderzoek is gemaakt goed.”