De onderzoeker: Priya Ganesh – Parbode Sneak Peek
Priya Ganesh (29) studeerde in maart 2020 af als Bachelor of Applied Technology aan het Polytechnic College Suriname, studierichting Hoger Laboratorium Onderwijs, specialisatie Medisch Laboratoriumonderzoek.
Wat hebt u onderzocht?
“Ik heb de twee voedselveiligheidssystemen, HACCP en QACCP, toegepast ter verbetering van de microbiologische veiligheid en kwaliteit tijdens de productie van cassavemeel. Verder heb ik onderzoek verricht naar de microbiologische veiligheid van cassavebrood en dosi.”
En waarom is dat van belang?
“In Suriname is cassave een van de meest geteelde landbouwgewassen. Deze wordt na de oogst op traditionele manier verwerkt tot een eindproduct. Als men niet hygiënisch genoeg te werk gaat, komen gecontamineerde cassaveproducten op de markt terecht. Indien deze gecontamineerde producten geconsumeerd worden, kunnen die voor grote gezondheidsrisico’s zorgen. Door de twee voedselveiligheidssystemen toe te passen, kan er voedselveilige cassavemeel van hogere kwaliteit op de Surinaamse markt gebracht worden. Bovendien kunnen adviezen worden uitgebracht voor verbetering van de verwerking en hygiënische omstandigheden binnen het productieproces van cassave. Ook zijn er nu cijfers beschikbaar om een beeld te krijgen in welke mate de drie geanalyseerde cassaveproducten gecontamineerd zijn met Aspergillus spp., Escherichia coli, Staphylococcus spp., schimmels en gisten.”
Hoe hebt u het onderzoek verricht?
“Op de cassavemeel-, dosi- en cassavebroodmonsters werden microbiologische analyses uitgevoerd, zoals het bepalen van het kiemgetal en het onderzoeken van de aanwezigheid van Aspergillus spp., Escherichia coli, Staphylococcus spp., schimmels en gisten. Verder werd een enquête-onderzoek onder de consumenten uitgevoerd, werden er interviews afgelegd met cassavemeelproducenten en observaties verricht tijdens de cassavemeelproductie.”
Lees dit artikel verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar