De onderzoeker: Rachana Adhin – Parbode Sneak Peek
Rachana Adhin (27) studeerde op 14 december 2017 af als bachelor of science in Agroprocessing aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, studierichting Agrarische Productie.
Wat hebt u onderzocht?
“Ik heb onderzocht of het mogelijk is om fruitboter te produceren uit watermeloenschil. Onder fruitboter wordt verstaan: een voedingsmiddel dat geen boter bevat en dat wordt bereid uit gepureerd fruit tot er een gladde en smeerbare consistentie verkregen wordt die vergeleken kan worden met die van normale boter. Het is een dikke fruitsaus die een romige consistentie krijgt door het fruit langer te koken dan de gewoonlijke jams en jellies.”
Waarom is dat van belang?
“Watermeloen (Citrullus Lanatus) wordt voornamelijk geteeld voor de consumptie van het zoete, sappige vruchtvlees. Van watermeloen vormt de schil wel 33 procent van het totale vruchtgewicht. De schil wordt weggegooid of aan dieren gegeven. Men weet niet dat de schil eetbaar is, een goede smaak heeft en heel gezond is. Er zijn seizoenen in Suriname waarin er een overschot aan watermeloenen is, die dan gedumpt worden. Er wordt aan de watermeloenschil een toegevoegde waarde gegeven door het te verwerken tot fruitboter.”
Hoe hebt u het onderzoek verricht?
“Mijn onderzoek was oriënterend van aard en gebeurde onder laboratorische omstandigheden. De informatie en onderzoeksresultaten verkreeg ik middels een literatuurstudie over de verwerkingsmogelijkheden van fruitboter, en het ontwikkelen van de producten waarbij er gevarieerd is met enkele specerijen (kaneel en gember), en het toevoegen van watermeloenpulp. Verder door het uitvoeren van een houdbaarheidstest, het verrichten van verschillende kwaliteitsonderzoeken en het uitvoeren van sensorische metingen waarbij de respondenten de producten konden testen op verschillende eigenschappen. Zij konden aangeven welk product zij prefereerden.”
Lees het hele artikel in het septembernummer van Parbode