De onderzoeker: Thavarel Tremour – Parbode Sneak Peek
Thavarel Tremour (26) studeerde in augustus 2017 af als Bachelor of Science in Bedrijfseconomie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Wat heeft u onderzocht?
“Mijn onderzoek belichtte de kostprijscalculatie per medewerker van het callcenter Sure I Aim.”
Waarom is dat van belang?
“In de huidige economisch tegenvallende tijd, is het begrip ‘kosten’ binnen elke organisatie in Suriname een belangrijk onderwerp van gesprek. Zeker nu is het best interessant om de kostprijscalculatie van medewerkers na te gaan. Sterker nog omdat een medewerker het bedrijf veel meer kost dan alleen het bedrag dat er maandelijks als loon wordt overgemaakt. Het is dus van belang dat de organisatie inzicht krijgt in de feitelijke kosten, hetgeen kan leiden tot verbetering in de besluitvorming.”
Hoe heeft u het onderzoek verricht?
“Door middel van drie toegepaste kostprijscalculatiemethodes (de historische kostprijs, de integrale kostencalculatie en de equivalentiemethode) werd de kostprijs per medewerker berekend, en werden de resultaten met elkaar vergeleken. Er werden uitgebreide berekeningsmodellen opgezet, die ervoor moesten zorgen dat de kosten op de juiste manier per medewerker bepaald konden worden. De kosten die van belang zijn om de kostprijs per medewerker vast te stellen werden onderverdeeld in directe en indirecte kosten. Ik ben ook nagegaan of de kosten toe- of afnemen en als een kostensoort verandert bij een stijgende of dalende omzet. Tot slot heb ik enkele andere variabele omgevingsverschijnselen getoetst, welke invloed hadden op de kosten.”
Wat was de conclusie van het onderzoek?
“Uit het onderzoek is gebleken dat de historische kostprijs meer diepgang biedt aan de kostprijs per medewerker, doordat de indirecte kosten ook in de kostenberekening werden meegenomen. Daarentegen is de integrale kostprijs minder van toepassing op dit bedrijf, want deze methode vereist om te werken met het geschatte aantal medewerkers in plaats van het werkelijke aantal. De equivalentiemethode maakt naast de uitkomsten uit de eerder genoemde twee methoden duidelijk zichtbaar welk project binnen het bedrijf de meeste kosten met zich meebrengt en welk project mogelijk verlieslatend of juist winstgevend is. Hierdoor kon niet alleen worden vastgesteld wat de kostprijs per medewerker is, maar ook dat de equivalentiemethode het beste binnen deze onderneming toepasbaar is.”
Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.