De ontboezeming van pater Toon – Parbode Sneak Peek
Toen pater Toon te Dorsthorst (76) in 1968 naar ons land kwam, vermoedde hij niet dat hij er vijftig jaar later nog zou werken. Nog minder voorzag hij de heftige geschiedenis van de jaren 80, 90 die hij van nabij zou ervaren, waarin hij de rol van vredesduif en klokkenluider zou spelen. Hoewel hij er eerst weinig zin in had, schreef hij er een autobiografisch werk over: Pater Toon, boslandpater: geroepen tot pastor en profeet voor Suriname.
Door Samantha Waridjan
Voor een volle zaal in Tori Oso houdt Schrijversgroep ’77 haar eerste bijeenkomst van dit jaar. Schrijversgroepondervoorzitter Sylva Koemar interviewt pater Toon te Dorsthorst. Pater Toon was niet van plan om een boek te schrijven. Maar omdat velen er jarenlang op aandrongen, heeft hij het toch gedaan. Pater Toon begon te beseffen dat het belangrijk is om zulke directe ervaringen vast te leggen voor de latere generaties. In januari
2019 begon hij er met tegenzin aan. “Maar toen ik eenmaal bezig was vlotte het en kreeg ik er plezier in”, vertelt pater Toon in het interview met Koemar. In zijn werk beschrijft pater Toon zijn ontwikkelingswerk in ons binnenland, maar vooral de periode van de jaren 80 en begin 90. Met name de Binnenlandse Oorlog, het vredesproces en de Tucayana Amazonas heeft hij van nabij meegemaakt. Niet iedereen zal zijn onthullingen waarderen. “Er staan een heleboel dingen in die de NDP niet leuk gaat vinden. Maar ik heb niets geschreven waarvan ik bang ben dat men me daarop kan aanvallen.”
Lees het hele artikel in het aprilnummer van Parbode