‘De Surinamer is een onwetend mens’
In Huize Prinses Margriet mijmert professor Walther Donner over het roemrijke verleden van Suriname. De voormalige docent, wetenschapper en ‘veelschrijver met een boodschap’ heeft een bewogen leven achter de rug. Ooit zat de huidige president bij hem in de klas, hoewel hij zich dat zelf niet meer kan herinneren. “Hij was waarschijnlijk onopvallend, want ik herinner me altijd de beste en de slechtste leerlingen.”
Een ‘veelschrijver’, is hij wel eens genoemd. “Dat is wat een Surinaamse recensent eens over me schreef: ‘Hij is een veelschrijver. Helaas is diens schrijfdrang groter dan zijn schrijftalent’. Ach ja, kennelijk valt veel schrijven niet in de Surinaamse smaak. De mensen in Suriname zetten hun gedachten niet op papier. Wat de verklaring daarvoor is, weet ik niet. Misschien zijn ze bang om hun nek uit te steken of ze missen het vermogen daartoe. Er wordt in ieder geval te weinig geschreven.” Tegenwoordig publiceert hij zijn denkbeelden via essays. “Die gaan zijdelings over de Surinaamse politiek, met parallellen naar situaties in andere landen. Hiermee probeer ik de Surinamer aan het denken te zetten en een achterban te creëren voor mijn idealen.”
Donner heeft een lange internationale carrière achter de rug. Als professor in de Economie en meester in de Rechten reisde hij de hele wereld rond om gastcolleges te verzorgen. Hij woonde onder andere op Aruba, Nederland, Curaçao, Costa Rica, Amerika en Barbados en werd vooral gevraagd voor zijn kennis en expertise op het gebied van internationale, economische betrekkingen. “Ik heb veel gezien van de wereld en kan daarom goed inschatten welke kant het opgaat met een land. Dit doe ik puur door lering te trekken uit situaties in landen om ons heen.”
Verder lezen? Koop dan het meinummer van Parbode. Nog tot eind van de maand in de winkel!