De tien gezichten van Ronnie Brunswijk
Na tien jaar regeermacht werd Ronnie Brunswijk (54) vorig jaar door president Bouterse genadeloos verbannen naar de oppositiebanken. Dat betekent echter niet dat hij sindsdien zijn Hummer aan de kant hoeft te laten staan. Om een functie meer of minder zit de man namelijk niet verlegen.
Over hoe het allemaal begon. Het is 1980 – de ‘Groep van Zestien’ onder leiding van sergeant Desi Bouterse heeft net succesvol een staatsgreep gepleegd – wanneer een achttienjarige jongeman zich aansluit bij het Nationaal Leger. Het is Ronnie Brunswijk, en hij blijkt een uitstekende militair te zijn. Hij maakt dan ook snel carrière. Legerleider Bouterse stuurt hem voor een speciale commando-opleiding naar Cuba, en na terugkomst in Paramaribo wordt Brunswijk de persoonlijke lijfwacht van de bevelhebber.
Begin 1984 wordt Brunswijk door de legerleiding echter om nog steeds onduidelijke redenen uit het leger gezet, waarschijnlijk een conflict om geld. Hij keert terug naar zijn geboortegrond, het Cotticagebied in Oost-Suriname, waar na zonsondergang steeds meer gewapende overvallen plaatsvinden. De naam van Ronnie Brunswijk zoemt rond, kranten plaatsen opsporingsberichten. Enkele van zijn bijnamen: ‘Khaddafi’ en ‘Romeo Bravo’.
De vlam slaat helemaal in de pan wanneer Brunswijk en zijn mannen in juli 1986 de militaire posten in Stolkertsijver en Albina overvallen. Brunswijk verkoopt de gewapende strijd internationaal – vooral aan Nederland – als een poging de democratie te herstellen, maar in werkelijkheid gaat het bovenal om het grijpen van de macht en het controleren van de cocaïnehandel. Niettemin schilderen Nederlandse journalisten Brunswijk af als een soort Robin Hood, die steelt van de rijken om te geven aan de armen.
De ‘Binnenlandse Oorlog’ zal uiteindelijk tot 1992 duren en zowel aan de zijde van het regeringsleger als bij het Junglecommando vele tientallen levens eisen. Dieptepunt is de slachting bij Moiwana, het Aukaanse dorp waar regeringstroepen op 29 november 1986 vijftig mensen doden, waaronder kinderen en zwangere vrouwen. De schuldigen zijn daarvoor nog steeds niet bestraft.
Tot zover het eerste gezicht van ‘Romeo Bravo’. Parbode plaatst al zijn tien gezichten voor u op een rijtje in de maarteditie.