Debuutroman Germaine Jong Loy beschrijft donkere militaire periode – Parbode Sneak Peek
In november verscheen bij Wintertuin uitgeverij de debuutroman van Germaine Jong Loy, Mica in theekleurig water. De roman is gebaseerd op het levensverhaal van de schrijfster, die tot 1984 in haar vaderland, Suriname, heeft gewoond. Ze woont en werkt sindsdien op Curaçao, maar enkele maanden vóór de publicatie van haar boek liep ze even langs op onze redactie in Paramaribo.
Door Redactie Parbode
Jong Loys boek speelt zich af in het Suriname tussen 1962 en 1982, een tijdsvak waarover nog weinig in romanvorm is verschenen. Het beschrijft de ontwikkeling van een jong meisje in een politiek turbulente tijd: de Nederlandse overheersing, de Onafhankelijkheid, de coup van Bouterse en de Decembermoorden. De hoofdfiguur ontwaakt in mei 2018 op Curaçao, na een droom over Kraka in Suriname, de plaats waar zij zich als kind zo geborgen voelde. Ontspanningsoord Kraka ligt aan een kreek, met water dat de kleur van thee heeft.
In het boek vertelt hoofdfiguur Virginia Foek Moi, het alter ego van Germaine Jong Loy, bij de kreek op Kraka haar kinderen haar levensverhaal. Haar vader is politieman en mag aan de vooravond van de Onafhankelijkheid de eerste vlag van de nieuwe republiek hijsen. Het gaat nadien echter niet goed met Suriname. In 1980 plegen sergeanten onder leiding van Desi Bouterse een coup en in december 1982 wordt Suriname monddood gemaakt door de moord op vijftien burgers.
Gepubliceerd in het decembernummer van Parbode
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren