Dew Sharman: ‘Je moet één agenda hebben: agenda Suriname’ – Parbode Sneak Peek
“We weten dat onze gezondheidszorg in een crisis is en dat je in de zorg aan crisismanagement moet gaan doen.” Hiermee begint DNA-lid Dewanchandrebose ‘Dew’ Sharman (53), als Parbode over zijn verwachtingen van Antoine Elias, sinds april minister van Volksgezondheid.
“Met alle respect voor meneer Elias, die directeur is geweest van het Mungra Medisch Centrum (MMC) in Nickerie, maar de totale gezondheidszorg is een ander hoofdstuk en heeft een andere aanpak nodig waarbij visie, strategie en durf belangrijk zijn”, benadrukt Sharman. Hij zegt dat gebleken is dat Elias’ voorganger, Patrick Pengel, niet heeft gepresteerd binnen de gezondheidszorg. “Alhoewel ik meneer Elias het voordeel van de twijfel wil geven, heeft hij voor zover mij bekend geen kwalificaties die mij overtuigen dat hij in staat is de totale gezondheidszorg op te krikken. Ik ga ervan uit dat hij weet met welke beperkingen hij zit en dat hij voor zichzelf al heeft geëvalueerd wat hij overneemt. Als hij deze evaluatie heeft gemaakt en weet dat hij tot prestatie kan komen, dan is het prima.”
Sharman wijst erop dat wij heel moeilijke tijden tegemoet gaan. “Wanneer je naar de begrotingen kijkt, dan zie je dat er bijvoorbeeld SRD 300 miljoen extra is opgebracht voor de ziekenhuizen. Deze hebben schulden van SRD 200 miljoen of meer. Dus van dat bedrag dat extra is opgebracht voor de volksgezondheid, zal er niet veel overblijven om beleid te maken. Investeringen in de primaire gezondheidszorg blijven uit, terwijl je juist winst moet halen door in die eerste lijn te investeren. In de preventieve, educatieve en de voorlichtingssfeer moet veel meer gedaan worden.” Sharman heeft voorgesteld om op de lagere scholen gezondheidsvoorlichting als verplicht vak in te voeren. “We moeten gaan naar herstructurering van de gezondheidszorg, waarbij de nadruk moet liggen op de primaire gezondheidszorg.” Hij legt uit dat de focus van de zorg gelegd moet worden op de patiënten en de gemeenschap in plaats van op de artsen en klinieken.
Sharman reageert ook op geluiden als zou hij bezig zijn met eigenbelang. “Veel mensen dachten dat ik een particulier gevestigde huisarts ben en dat ik daardoor mijn belangen beschermde. Ik ben helemaal geen particuliere huisarts, ik zit bij de RGD (Regionale Gezondheidsdienst) en ben een maandloner.”
Reshuffling
De recente reshuffle van zes ministers toont volgens Sharman de zwakte van de president. Dat hij “niet in staat is om aan het begin al de juiste mensen te vinden om te plaatsen op de ministeries”. Sharman: “Het tweede probleem is dat elke keer wanneer je nieuwe mensen in een positie brengt, die het vak nog moeten leren. Verder heb je de financiële consequentie dat mensen na een jaar nog doorbetaald moeten worden.” Hij voegt eraan toe dat op deze manier de president laat merken dat hij zijn eigen team niet vertrouwt. “Het frappante is dat hij zelf zegt dat de ministers goed werk hebben gedaan, dus waarom haal je ze dan weg. Hiervoor is totaal geen logische verklaring. Het is niet goed om steeds de ministers te verwisselen, wat hierachter schuilgaat, is dat Bouterse hiermee een stukje politiek dient. Hij faciliteert steeds mensen, ook in andere partijen, om zijn netwerk uit te breiden. Hij mikt op de verkiezingen van 2020 om op deze wijze verkiezingsvoordeel te halen.” Sharman ziet over een jaar of anderhalf weer een reshuffle komen. “Alles is mogelijk, als hij daarmee nog een zetel kan halen, dan gaat hij dat doen.”
Lees het hele artikel in het juninummer van Parbode.