Dierenbescherming: COVID-19 rampzalig – Parbode Sneak Peek
Al maanden worden honden en katten niet gesteriliseerd. Linda A-Tjak (57) van de Stichting Dierenbescherming Suriname zit met de handen in het haar. “COVID-19 is voor ons rampzalig. Onze sterilisatieprojecten liggen al sinds 10 maart compleet stil.”
Tekst Lisanne Waridjan
Linda A-Tjak, Project Manager Fondsenwerving en Voorlichting bij de stichting, is erg verontrust over de situatie rond zwerfdieren nu de reguliere sterilisatieprojecten geen voortgang vinden. En juist nu diereneigenaren zich bewust begonnen te worden van de noodzaak van sterilisatie. De sterilisatieprojecten waren een groot succes, maar nu moet de stichting met lede ogen aanzien hoe het aantal zwerfdieren fors toeneemt.
“Behalve zwerfhonden zijn er ook zwerfkatten, maar die zijn veel schuwer en dus veel minder zichtbaar”, zegt A-Tjak. Het zwerfdierenprobleem verkleinen begint met verantwoordelijke eigenaren. Zij kunnen hun viervoeters laten steriliseren, zodat er minder ongewenste pups en kittens gedumpt worden of op straat belanden. “Poezen zijn wat minder onder controle te houden dan honden, maar als je een poes voldoende aandacht geeft, en vooral steriliseert of castreert, zal het dier veel minder gaan ‘wandelen’ en een leuke huisgenoot zijn.”
Aangezien COVID-19 ook de economische situatie verslechterd heeft, merkt het asiel dat er weer meer zwerf- en gedumpte dieren zijn. A-Tjak geeft aan dat er soms wel tien tot veertien dieren per week voor de poort van het asiel worden gedumpt. Ze zegt dat er nu ongeveer zeventig honden en veertig katten in het asiel zijn. Op het asiel is het aanbod (van zwerfdieren) dus nog steeds groter dan de vraag (adopties). Daar komt bij dat het asiel tijdens de lockdowns is gesloten voor het publiek. “Gelukkig behoren wij tot de essentiële diensten en krijgen we vrijstelling om onze dieren normaal te verzorgen”, zegt A-Tjak.
Voorheen was A-Tjak vijf jaar vrijwilliger bij de Dierenbescherming, met een voorliefde voor de sterilisatieprojecten. Begin dit jaar kreeg ze haar huidige functie. “Liefde en respect voor dieren zijn mij met de paplepel ingegoten door mijn ouders die jarenlang de zwerfkatten in de tuin voedden, verzorgden en steriliseerden”, vertelt ze.
Mensen die dieren dumpen zijn strafbaar, dit is bepaald in de Wet Dierenwelzijn (aangenomen december 2016, red.). Men kan aangifte tegen ze doen en er kan een geldboete op staan.
Lees het hele artikel in het novembernummer van Parbode