Dinotha Vorswijk: ‘Het binnenland krijgt een stiefmoederlijke behandeling’ – Parbode Sneak Peek
Dinotha Vorswijk (28) is momenteel de jongste vrouw die zitting heeft in De Nationale Assemblee. Deze vrouwelijke stem van Sipaliwini vertegenwoordigt de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) en wil vooral de jongeren van het binnenland bemoedigen. Ze is voor haar werk en om contact te blijven houden met de bewonershaast elke week in het binnenland.
Geboren in Sipaliwini, in het heel kleine dorp Tjaikonde in Boven-Suriname, maakt deze volbloed Saramacaanse deel uit van een zeer grote familie: ze is een van de 23 kinderen van haar vader, die vier vrouwen had. “Tjaikonde is mijn moeders dorp en dat ligt naast Nieuw-Aurora. Mijn vader komt juist uit het grootste dorp van het Boven-Surinamegebied, het welbekende Gujaba. Hij wilde dat al zijn kinderen naar school gingen, dus heeft hij de keuze gemaakt om te verhuizen naar Brokopondo-Centrum. Daar is het veel beter dan in Boven-Suriname”.
Ze groeide op in het district Brokopondo en is daar naar school gegaan tot de zesde klas. “Ik ben afgewezen en ben toen naar de stad gekomen en heb verder alles in één keer gehaald.” In 2013 studeerde ze af als bachelor of science in Public Administration.
Jeugdparlementariër
“Mijn vader heeft altijd propaganda gemaakt voor politieke partijen. Van kleins af heb ik het meegemaakt. Hij was een van de trekkers van de Nationale Partij Suriname. Toen ik al in de stad woonde las ik een keer over de verkiezing van het Nationaal Jeugdparlement en ik wilde meedoen. Ik was nog altijd ingeschreven in Sipaliwini.” Vorswijk heeft zich toen gekandideerd en werd direct gekozen in 2010. Ze had de meeste stemmen van dat district binnengehaald en heeft toen drie jaren gediend.
ABOP
Vorswijk zat anderhalf jaar in het jeugdparlement toen ze werd benaderd door een collega jeugdparlementariër van Marowijne. “Hij is een echte ABOP’er, en zei: ‘Ik zie dat je vorderingen maakt, wil je ons niet ondersteunen?’” Dinotha’s verrassende antwoord was: ‘Oh, ik hou niet van politiek en wil er niets mee te maken hebben’. Deze collega NJP’er heeft toen toch een afspraak gemaakt met Ronnie Brunswijk. “Ik kan me die dag nog heugen”, vertelt de Saramacaanse. “We waren naar het DNA-gebouw gegaan en ik heb toen kennisgemaakt met Brunswijk. Vanaf toen begon ik met ABOP mee te lopen. Ik wilde de jongeren blijven motiveren na mijn jeugdparlementwerk. En hoe kan je dat doen? Alleen via de politiek. En ABOP is een partij waarbij vrouwen en mannen gelijk behandeld worden.”
DNA
De jonge Surinaamse ging altijd mee wanneer er bijeenkomsten waren in het binnenland. “Zodra de voorzitter belde, was ik altijd ready om te gaan. Ik ging zelfs ook speechen. Toen er mensen gekandideerd moesten worden, zei Brunswijk aan me dat ik op nummer 2 van de kandidatenlijst zou komen.” In 2015 werd Vorswijk gekozen op basis van voorkeur. “Andere politieke partijen hadden me ook benaderd, maar ik wilde ergens gaan waar ik mij thuis voelde. ABOP is mijn eerste huis en hier blijf ik.”
“Mijn netwerk is veel breder geworden en ik heb heel veel geleerd. Mijn werk is nu heel spannend geworden”, vertelt ze lachend. Van het NJP naar DNA is voor haar een hele overstap. “Hier gedragen de ouderen zich heel anders, wat ik niet gewend was in het NJP. Daar hebben we geleerd dat wanneer iemand praat, je moet luisteren en dan pas mag reageren. Maar hier schreeuwen ze door elkaar heen, dus voor mij was het wennen. Het zijn ook vrouwen die dat doen en dat vind ik erg. In het begin ergerde ik me, tot nu toe vind ik het moeilijk. Ik kan zulke dingen niet doen; dat is niet mijn stijl. Dus ik zit, ik kijk, wanneer iemand iets grappigs zegt, dan lach ik, maar ik ga geen woorden naar andere mensen gooien.”
Het hele artikel is te lezen in het februarinummer van Parbode