DNA-lid Obed Kanape: ‘Dwang niet het juiste middel bij vaccinaties’ – Parbode Sneak Peek
Hij is een van de jongste parlementariërs, maar niet onbekend. Velen kennen hem als woordkunstenaar. Obed Kanape (28) is sinds juli 2020 lid van De Nationale Assemblée namens politieke partij ABOP waar hij zich ongeveer zes jaar geleden bij heeft aangesloten. In het parlement maakt hij zich sterk voor de erkenning van grondenrechten, verbetering van onderwijs en gezondheidszorg in het binnenland en de bevordering van kunst en cultuur. “Er zijn zoveel organisaties die met grondenrechten bezig zijn, maar ze voeren die niet uit”, zegt hij.
Tekst Valerie Fris
Kanape, die het district Sipaliwini vertegenwoordigt, zegt dat hij gekozen heeft voor de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) vanwege zijn eigen ideologie die strookt met die van de geel-zwarte partij. “Bevrijding is de kern van het marron zijn en dit denken moet ons drijven. Van daaruit heb ik de beslissing genomen om lid te worden van de ABOP, onder meer omdat ik de statuten heb gelezen en bij hen bevrijding ook de kern is. Ik wil graag invulling geven aan deze ideologie in Suriname, omdat niet iedereen begrijpt wat die inhoudt. Sommige mensen denken dat wanneer je bevrijd bent, je reeds alles hebt bereikt, maar bevrijding is een continu proces en het houdt nooit op. Het vraagt van jou de kennis, strategie en alle middelen. Het was altijd een droom van mij om de plaats vanwaar ik kom te vertegenwoordigen in De Nationale Assemblée. Ik kan daar mijn politieke ideeën via een groter platform bekendmaken.”
Kanape moest op zijn achtste uit Sipaliwini verhuizen vanwege de verdere schoolopleiding van zijn broers. Hij studeerde zelf ook, tot aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. “Ik heb altijd een band gehad met het gebied vanwaar ik kom, bijvoorbeeld met de benoeming van de granman en andere formele activiteiten. Eerder heb ik ook een vlag gepresenteerd om de eenheid binnen de Aucaanse samenleving te bevorderen. Verder heb ik bij elke gelegenheid die ik kreeg, de tijd genomen om het marron zijn te promoten, vooral bij de jonge mensen zodat we verder gaan dan waar we nu zijn.”
Verlichting
Kanape stelt voor om verlichting voor het volk te brengen tijdens de economische crisis, door zoveel mogelijk de informele industrie te brengen naar een formele industrie. Op die manier kunnen Surinamers zelf aan hun vooruitgang werken.
Lees verder in het septembernummer van de Parbode, ook online verkrijgbaar