Documentairemaker Ananta Khemradj: ‘Wie zijn verleden niet onder ogen durft te komen, heeft geen toekomst’ – Parbode Sneak Peek
Kunnen we naar de geschiedenis van Suriname kijken in de breedste zin van het woord? Documentairemaker Ananta Khemradj (32) stelt deze vraag centraal in haar tweede film Beste meneer Bouterse. Haar film heeft als doel dat zowel de oudere generatie die de decembermoorden bewust heeft meegemaakt als de jongere generatie die kampt met vragen over het verleden, op een andere manier of niveau samen het gesprek aangaan.
Tekst Shyama Kalicharan
Ananta Khemradj (1990) woont in Nederland, maar groeide op in Suriname. Ze werkte als journalist bij ABC Radio & TV in Suriname en kwam zo bij het vak documentaire terecht. Ze vertelt dat toen ze de titel Beste meneer Bouterse koos, ze reeds na vijf minuten haar producent appte dat ze het toch niet aandurfde. “Ik heb maanden buikpijn gehad van de titel van mijn film. Maar juist omdat ik het niet durfde, wist ik dat dit de titel moest zijn.”
Met de film wil Khemradj een gesprek op gang krijgen en taboes doorbreken. “Dat kan alleen door het gesprek over een moeilijk verleden met elkaar aan te gaan en je te richten tot mensen die verantwoordelijk zijn geweest voor gebeurtenissen in de jaren 80.” De vraag is echter of een jonge generatie zich wel mag uitspreken over een geschiedenis die ze niet heeft meegemaakt. In de film gaat Khemradj die zoektocht aan. Wat is er voor nodig om die pijnlijke geschiedenis een plek te geven en welke opdracht heeft de jongere generatie in het helingsproces om wel gezamenlijk die toekomst in te kunnen?
Lees dit artikel in het decembernummer van Parbode (nummer 200!), met WK-boekje, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren