Dossier: Het missende puzzelstuk – Parbode Sneak Peek
Met de massameeting van de NDP eind maart is het verkiezingsseizoen officieel gestart. Overal in het land worden voorbereidingen getroffen, waarschuwingen geuit en beschuldigingen teruggekaatst. Maar voor we tot de verkiezingsuitslag komen, zullen er eerst nog heel wat koppen rollen.
We beginnen bij januari 2019. Wonnie Boedhoe, directeur van de Nationale Ontwikkelingsbank wordt geschorst door de Raad van Commissarissen.
In de maanden daarop zorgt het ontslag van Glenn Gersie, nu ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), voor grote opschudding. Toen de ‘roddels’ al snel waarheid werden en Gersie inderdaad het veld moest ruimen, maakte verontwaardiging plaats voor spanning. Economische deskundigen uitten hun grote bezorgdheid over de ware toedracht van president Desiré Bouterse en minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, van 2010-2015 zelf governor van de CBvS, om Gersie te ontslaan. Volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, heeft Gersie er juist voor gezorgd dat de SRD, na het uitbreken van de crisis onder het CBvS-bewind van Hoefdraad, de afgelopen twee jaar stabiel bleef. De regering moest niets weten van die bezorgdheid en drukte de samenleving op het hart om zich over de monetaire financiering geen zorgen te maken. ‘Vooral niet luisteren naar de economen, zij zijn een stelletje onrustzaaiers’, was de boodschap.
Verklaring ‘beneden niveau’
Twee weken nadat Gersie zijn bureau had verlaten, kwam Hoefdraad met een verklaring voor zijn ontslag. Gersie zou zich schuldig hebben gemaakt aan malversaties bij de olie-importen. De CBvS heeft cash-euro’s (zo’n 8 miljoen euro) van de Hakrinbank omgezet naar girale tegoeden op rekeningen van de bank in het buitenland. De minister vroeg zich af waarom slechts de Hakrinbank deze faciliteit kon genieten en kondigde een onderzoek aan naar de herkomst van de cashtegoeden. Om het in de woorden van de politieke nieuwkomer Partij voor Recht en Ontwikkeling te zeggen: ‘De vraag resteert waarom Gersie plaats moest maken op vermoedens en verdenkingen, die vooralsnog niet de mate van ernst hebben aangenomen zoals dat bij presidentieel woordvoerder Eddy Jozefzoon en NDP’ers Ivan Graanoogst, Melvin Bouva en Ramon Abrahams wel het geval is, maar tegen wie het harde optreden op zich laat wachten’. Tot heden heeft Hoefdraad niet kunnen overtuigen waarom Gersie het veld moest ruimen. Tegenover Radio ABC ontkende de ex-governor alle aantijgingen en bestempelde hij de verklaring van Hoefdraad als ‘zeer, zeer, zeer beneden niveau’. Volgens hem worstelde de regering met een verklaring waarom hij de bank moest verlaten. Te midden van alle verontwaardiging werd de eerste monetaire financiering een feit.
Een maand na het ontslag van Gersie en twee weken na het aantreden van de nieuwe governor, Robert-Gray van Trikt, kwam aan het licht dat de CBvS ruim SRD 670 miljoen (bijna 80 miljoen euro) aan de Staat heeft voorgeschoten. Een deel van de voorschotten (SRD 90 miljoen) werd opgenomen toen de governor-stoel leeg stond.
Voor zijn functie als governor van de bank moest Van Trikt in sneltempo genationaliseerd worden tot Surinamer. Van Trikt is de kleinzoon van Robert Ferrier, die de bankwet van Suriname mede heeft geschreven, en zoon van huidig minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur , Lilian Ferrier.
Lees het hele artikel in de juni-editie van Parbode.