Dossier: Het troebel drugsbeleid van de overheid – Parbode Sneak Peek
De illegale doorstroom van drugs is nooit eerder zo’n groot probleem geweest in ons land. Duizenden kilo’s aan cocaïne worden per vliegtuig, boot, auto of benenwagen vervoerd door ons land. Elke week lijkt er wel weer een nieuwe drugsvangst in de kranten te staan, en er lijkt geen einde aan te komen. Hoe gaan Bouterse, die in Nederland veroordeeld is voor drugshandel, en zijn regering deze problemen aanpakken?
Tekst Tom Roggen
‘Suriname is geen drugsland’. Hiermee beweerde onze president in mei stellig dat Suriname geen narcostaat is geworden. Ondanks alle internationale onderzoeken die laten zien dat er een enorme in- en uitstroom is van cocaïne, is ‘Suriname geen drugsland’. En ergens heeft Bouterse gelijk. Er wordt inderdaad geen coke geproduceerd, we worden alleen als doorvoerland gebruikt. Daarnaast ligt de afzetmarkt voor de drugs niet hier, maar in Europa.
Fair enough, Desi, fair enough. Maar om dan de vinger te wijzen naar de aanpak van het probleem in Europa is wel erg gemakkelijk. Al helemaal als onze eigen regering al jaren nalatig is in haar beleid tegen de bestrijding van het witte poeder.
Om deze cocaïneroute te stoppen is inderdaad samenwerking nodig op internationaal niveau. Al sinds jaar en dag kampt ons land met deze problematiek. In de tijd van president Ronald Venetiaan genoten we daarom samenwerking met organisaties zoals de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Jammer genoeg vertrokken ze allemaal na het aantreden van onze huidige president, en zijn ze al bijna tien jaar nergens meer te bekennen. Vanuit de politiek wordt al jaren geroepen om de samenwerking weer op te pakken, maar het is erg begrijpelijk waarom Amerika er anders over denkt.
Het hele artikel lees je in de oktobereditie van Parbode.