Dossier: Minipartijen versus staatspropaganda – Parbode Sneak Peek
Alles lijkt in kannen en kruiken om nog vóór de volgende verkiezingen het kiesstelsel te wijzigen. De grootste ingreep zal zijn het verbieden van pre-electorale combinaties, wat voordelig zal zijn voor de grote ‘boys’, terwijl kleine partijen ten dode zijn opgeschreven. Daarbovenop zal rekening moeten worden gehouden dat de staatsinfrastructuur ongebreideld zal worden ingezet voor propagandadoeleinden. Aan politici van minipartijen de vraag: ‘Wat vindt u van staatspropaganda?’.
Partij voor Recht en Ontwikkeling – PRO
Curtis Hofwijks: “De regering heeft een monopolie op informatieverstrekking. Mensen zijn moeilijker te manipuleren als ze zelfredzaam en zelfvoorzienend zijn. We willen dat de mensen niet afhankelijk zijn.”
Joan Nibte: “Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is belast met de verkiezingen, maar BiZa is onderdeel van de regering. Er is belangenverstrengeling. Stembiljetten zijn in hun handen, de zaak is fraude- en corruptiegevoelig. Volgens mij is Suriname het enige land binnen het Caribisch gebied dat geen onafhankelijke verkiezingsautoriteit heeft. De tv-zenders van de Staat zijn partijdig. Het is moeilijk om fake news recht te trekken.”
Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie – VVD
Alice Amafo: “De regering communiceert met het volk over de zaken waarmee ze bezig is, dat is in mijn ogen heel normaal. Als je kijkt naar propaganda in aanloop naar de verkiezingen, zou dit wel gescheiden moeten zijn, zodat de andere politieke partijen een eerlijke kans krijgen. Dat andere partijen ook op de staatstelevisie de ruimte krijgen. Maar we weten hoe dat is gegaan tijdens de vorige verkiezingen. De scheidslijn is nauwelijks te trekken. Ik denk dat het volk tijdens de verkiezingen van 2015 goed heeft gezien wat staatspropaganda is. Het is wijzer geworden en herkent de dingen, want het Surinaamse volk is een wijs volk. Er zijn toen namelijk allemaal dingen beweerd die nooit zijn waargemaakt. Iedereen heeft dat kunnen merken, of je nou jong, oud, arm of rijk bent.”
Duurzaam Rechtvaardig Samenleven – DRS
Clifford Marica: “Het kunnen gebruikmaken van staatstelevisie of -radio is het voordeel van de zittende regering. Zolang ze daarvan geen misbruik maken is dat geen probleem. Ze hebben echter wel een betere uitgangs- en startpositie. Er zou een instrument moeten komen om dat gelijk te trekken, zodat de startpositie van elke partij in aanloop naar de verkiezingen gelijk is. Het is moeilijk realiseerbaar, het is een hele uitdaging.”
“Als de regering een project heeft gerealiseerd, is het logisch dat ze daaraan aandacht besteedt. Dat is al een stukje propaganda, maar dat kan je ze niet ontnemen omdat ze wel daadwerkelijk dat project hebben gerealiseerd. Hoe kan je een zittende regering verbieden om wanneer ze een goed project hebben neergezet dit te verkondigen aan het publiek? Het grote bereik dat ze hebben, dat is het voordeel. En als iemand anders straks in het machtscentrum komt, heeft die partij dat voordeel. Het zou mooi zijn als ze iedereen een gelijke hoeveelheid zendtijd zouden geven, maar dat lijkt me heel moeilijk realiseerbaar.”
De Nieuwe Leeuw – DNL
Dharm Mungra: “Dat moet zwaar aan banden worden gelegd. Ze hebben meerdere televisiekanalen, en in mijn ogen is het letterlijk propaganda wat daarop wordt vertoond. Geldt ook voor de radiozenders en materieel dat wordt ingezet zoals bussen. Dat is een groot voordeel dat de regerende partijen hebben. Ik wil niet zeggen dat de NDP daarin nieuw is. Het Nieuw Front deed het ook al, maar de NDP heeft het uitgebreid. Ik zou er graag mee willen afrekenen. Alles wat fout is in dit land, is veroorzaakt door de oude politiek. Zij zijn eigenlijk de opvoeders van het Surinaamse volk, maar ze doen het niet goed. Corruptie, vriendjespolitiek, koppensnellerij, nepotisme, misbruik maken van het ambtelijke apparaat. De Nederlanders hebben een van de beste ambtelijke apparaten hier achtergelaten. De oude politiek heeft toen gezorgd voor ‘werkverschaffing’, accommoderen. Nu zitten we met spookambtenaren. Je kan nog zo’n goede ondernemer of visionair zijn, maar zolang je bij een andere partij hoort, ga je niks klaarspelen. De belangen zijn enorm groot, mensen gaan ver om die behouden.”
Strei!
Maisha Neus: “De regering heeft veel meer financiële middelen, het is zeer oneerlijk. Volgens de wet is er eigenlijk een fonds dat politieke partijen zou moeten financieren om lobbyisten tegen te gaan, maar wat we zien in de realiteit is dat die fondsen niet ter beschikking worden gesteld. Wat nu gebeurt is dat politieke partijen lobbyisten, corruptelingen en criminelen achter zich hebben met financiële ondersteuning.”
“Iedereen maakt zich nu al druk. Ze hebben STVS, SRS, ook hebben ze bepaalde invloed op mediahuizen omdat die een vergunning hebben (verkregen van de regering), dus die willen niet het risico lopen deze vergunningen kwijt te raken. In het verleden is bijvoorbeeld een satirisch programma (Zeven Even van Rapar, red.) uit de lucht gehaald.”
Lees het hele artikel in het maartnummer van Parbode