Dossier: Opinie: Schaamteloze propaganda rondom sporters – Parbode Sneak Peek
Sporters zijn onze ambassadeurs in den vreemde. Zo meent ook assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons: ‘U bent ook een ambassadeur voor Suriname, als u naar het buitenland gaat en u heeft gewonnen dan draagt u uw land uit’. We dragen ons land ook uit wanneer we niet komen opdagen, wanneer we te laat komen en wanneer we verliezen, maar al die opties daargelaten, wie zal haar tegenspreken.
In ieder geval Miguel van Assen niet. Hij wint een gouden medaille op het onderdeel hink-stap-sprong tijdens de Zuid-Amerikaanse Grand Prix in Argentinië. Op Facebook laat Miguel ons na zijn behaalde succes het volgende weten: ‘Ten eerste all glory to God again and again. In ARGENTINA gewonnen mijn eerste GRAND PRIX COMPETITIE. Got gold medal’. Miguel bedankt zijn coach, zijn sponsors, zijn fans en zijn familie.
In de video Miguel van Assen on the road to Tokyo zegt hij onder andere: ‘Je moet een wil hebben. Ik trainde zonder faciliteiten, ik moest met blote voeten trainen. Het gaat om de wil. Ik heb wel mijn mensen die me helpen’. God en zijn eigen wilskracht helpen hem ‘hink-stap-springend’ vooruit. En straks in Tokyo gaat hij voor de hoofdprijs. Als hij gaat natuurlijk, want onze ambassadeur moet nog wel zijn uiterste best doen om de reiskosten, verblijfkosten en uitrustingskosten zelf bij elkaar te krijgen. ‘Een schoen kost al gauw 300 US-dollar’, zegt Miguel.
We hebben de situatie van Miguel kort belicht, maar we konden een willekeurige andere sporter nemen. Immers de werkwijze van de overheid is iedere keer dezelfde: Ga je weg, dan zoek je het min of meer zelf uit. Kom je terug met medailles, dan staan we klaar om je uitgebreid te huldigen. Een beschamend voorbeeld van die procedure is de behandeling van dertien sporters die zich intensief hadden voorbereid op de Special Olympics. Die spelen werden in Abu Dhabi gehouden van 14 tot en met 21 maart. Maar ja, Abu Dhabi, dat betekent een vliegreis, bijna twee weken verblijf, uitrustingskosten… De totale kosten werden begroot op ruim SRD 500.000.
Op 21 februari lezen we in de krant dat het ministerie van Sport- en Jeugdzaken SRD 100.000 toezegt. En Digicel schenkt SRD 40.000. Een kookevenement van een vriendengroep brengt SRD 20.000 op. Staatsolie voegt er SRD 105.000 aan toe. Bij elkaar opgeteld SRD 265.000, maar niet gewanhoopt. Er zijn nog donaties onderweg.
Lees het hele artikel in de juni-editie van Parbode.