Dossier: Politieke propaganda: waarheid van gebakken lucht – Parbode Sneak Peek
Tot enkele jaren terug namen wij alles aan als waarheid wat in de krant stond; niemand had nog gehoord van het begrip ‘fake nieuws’. De term is populair gemaakt door de man met de meeste hele leugens, halve waarheden en fake volgers op sociale media: Donald Trump, die de media verdenkt van een groot complot om hem onaangenaam te zijn. Vandaag hebben media moeite het vertrouwen van nieuwsconsumenten te behouden.
Tekst Irwin Wist
In mei 2017, kort na de Amerikaanse presidentsverkiezing, kreeg hij er in één weekend enkele miljoenen volgelingen bij op Twitter. Opmerkelijk was dat een ongewoon hoog aantal van deze accounts nooit een tweet hadden verstuurd en geen profielfoto hadden. Twitter Audit, zeg maar de online accountant van het medium, ontdekte dat van de bijna 31 miljoen toenmalige volgers zowat de helft een nepaccount was: bots, webrobots, computerprogramma’s die zich als menselijke internetters gedragen. Relatief goedkoop online verkrijgbaar om schijnpopulariteit te creëren, net als Facebook-likes. Na een grote schoonmaak door Twitter heeft Trump nu nog maar 21 procent (13,7 miljoen) nepperds in zijn Twitterentourage.
Maar waarom zou iemand zijn zuurverdiende geld uitgeven aan robots die doen alsof zij je grootste fans zijn? Simpel: propaganda – communicatie waarbij een partij probeert aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen door het bespelen van de publieke opinie.
Lees het hele artikel in het januarinummer van Parbode