Drinkwater Suriname’s nieuwe goud?
Het recent verschenen Global Risks Report 2016 van het World Economic Forum benadrukt dat Suriname geen gevaar loopt op waterschaarste. Dit is opvallend, omdat nabijgelegen landen als Venezuela, Colombia, Barbados en Haïti wel te kampen hebben met een tekort aan water. Mondiaal gezien heeft zelfs tweederde (4 miljard) jaarlijks een ernstig tekort aan water, en dat terwijl er hier in Suriname genoeg makkelijk te winnen en schoon drinkwater is.
Wereldwijd is er dus een watertekort, terwijl er in Suriname jaarlijks 151 miljard kubieke meter in de Atlantische oceaan stroomt. Per Surinamer is er 228,000 kubieke meter water beschikbaar, veel meer dan men kan consumeren (voor meer informatie klik hier). Eén plus één is twee, zou je zeggen. Waarom niet ons overschot aan water verkopen aan landen met een tekort aan drinkwater? In deze tijd dat de Surinaamse economie niet op haar best is, zou het een win-win situatie kunnen opleveren.
Dat er mogelijkheden zijn voor de handel in drinkwater is duidelijk. Critici wijzen echter wel op vele obstakels; voornamelijk bij het bulkwatertransport. Zoals Parbode al in het januari nummer onderzocht, is er eerst onafhankelijk onderzoek nodig naar de haalbaarheid en de gevolgen voor het milieu voor dit project. Dit onderzoek kan echter wel jaren duren, maar met het oog op het groeiende probleem van waterschaarste is het zaak dat daar zo snel mogelijk mee gestart wordt. Daarnaast moet goed gelet worden op de kwaliteit, kwantiteit en prijsverhouding van het drinkwater. Mocht dit allemaal goed verlopen, kan Suriname misschien wel haar economie redden en tegelijkertijd haar steentje bijdragen aan de wereld!
Bron: Conservation International Suriname