Drums United in Suriname: ‘We willen natievorming’
Drums United, de succesvolste slagwerkgroep van Nederland, is voor het eerst in Suriname. De muziekband treedt op tijdens het United Cultural Suriname festival, in het kader van 153 jaar afschaffing Slavernij. Met dit festival wil Stichting Artanita’s haar bijdrage leveren door middel van zang, dans en culturele uitwisseling.
De slagwerkgroep is al zestien jaar actief, en bestaat uit zeven toppercussionisten uit vier verschillende continenten en zeven landen: Senegal, Turkije, Japan, Nederland, Venezuela, Brazilië en Suriname. Iedere percussionist neemt een eigen muziekstijl mee uit zijn of haar land, zoals hiphop, pop, latin en Afrikaanse muziek. Bandleider Lucas van Merwijk: “We willen laten zien dat diverse culturen samen kunnen werken. Zo leren we veel van elkaar, omdat we elkaars ritmes moeten bestuderen. Op deze manier laten we zien aan publiek dat verschillende culturen authentiek blijven, maar ook tot iets nieuws komen.”
Die veelzijdigheid aan culturen en saamhorigheid past in Suriname, vindt projectcoördinator Raynal Oord: “Suriname is op dat gebied een voorbeeld voor andere landen.”
De band heeft het repertoire speciaal aangepast voor Suriname. Er is een speciaal slavenstuk gemaakt dat terug gaat naar 1873, en een stuk over Winti’s. Merwijk: “De rest houden we nog geheim. Maar het zal een spectaculaire, muzikale avond worden met dans en zang.”
Er zijn twee shows en diverse workshops. De eerste show is op 30 juni in de Anthony Nesty Sporthal en de tweede is op 2 juli in Nickerie.