Dus Dat: ‘Verhoging brandstofprijzen heeft amper effect’- Sneak Peek
We leven in een land van wilde verhalen. Op straat, in de krant, in het parlement: de ene ronkende bewering volgt op de andere tori. Maar kloppen die ook? Parbode onderzoekt elke maand een opvallende stelling.
Aanleiding?
Dat de regering eind maart de benzineprijzen plotsklaps verhoogde met een dikke 10 procent, kan werkelijk niemand zijn ontgaan. Wie het al niet had gemerkt dat aan de pomp voortaan opmerkelijk meer moet worden neergeteld voor een volle tank benzine, zal ongetwijfeld wel wat hebben gehoord over de verschillende straatprotesten die naar aanleiding van de prijsverhogingen in april door onze hoofdstad trokken. “De steeds verdere verarming van het volk moet stoppen, de benzineprijsverhoging moet meteen worden teruggedraaid”, zo zei vakbondsleider Robby Berenstein tijdens die manifestaties.
De regering-Bouterse is het daar overduidelijk niet mee eens. Integendeel, volgens haar is er zelfs amper wat aan de hand. ‘Het totale effect van de verhoogde brandstofprijs is eigenlijk te verwaarlozen. Dat zal zeker niet hoger zijn dan 1 procent’, sprak Ferdinand Welzijn, minister van Handel, Industrie en Toerisme, in het parlement. Heeft de minister gelijk?
Waar komt het verhaal vandaan?
Niet veel mensen zullen de afgelopen weken in de schoenen hebben willen staan van minister Welzijn. Pas in februari werd hij benoemd door president Bouterse, en meteen al kreeg hij de erg ondankbare taak om als onervaren bewindsman een uiterst impopulaire maatregel in het parlement te verdedigen. Dat deed hij weliswaar precies zoals van hem verwacht werd. Welzijn wuifde alle bezwaren van de parlementsleden een voor een weg, ook al besefte hij maar al te goed hoe ongeliefd hij zich op dat moment aan het maken was. ‘Ik ben slechts de boodschapper van dit slechte nieuws. Natuurlijk wenst niemand geconfronteerd te worden met gedwongen extra uitgaven’, zo klonk het nog verontschuldigend.
Maar klopt de stelling ook?
De oppositie had alvast weinig oor naar de opvallende bewering van minister Welzijn. Zijn woorden waren nog niet eens koud, of er brak al luid geroezemoes uit onder verschillende volksvertegenwoordigers die vonden dat de minister zijn verklaring maar moest onderbouwen met gedegen cijfers. En het zou inderdaad goed zijn mocht minister Welzijn uitleggen hoe hij aan die ene procent komt. Hij zei het parlement weliswaar dat zijn ministerie ‘allerlei berekeningen’ heeft gemaakt, maar die berekeningen zelf presenteerde hij niet.
Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) doet dat wel, elke maand opnieuw, wanneer het de inflatiecijfers publiceert. Daar reageren ze diplomatiek, maar tegelijk opvallend sceptisch op de bewering van de bewindsman. “Ik heb alle respect voor de minister, maar zijn uitleg is natuurlijk politiek gekleurd. We moeten mekaar niet voor de gek houden. De brandstofprijzen zijn eind maart met gemiddeld meer dan 10 procent gestegen. Het lijkt me sterk dat het totale effect vervolgens niet hoger zal zijn dan 1 procent”, vertelt Iwan Sno, directeur van het ABS.
Het hele artikel is te lezen in het juninummer van Parbode.