E-book brengt insectenprenten Maria Sibylla Merian tot leven
Een knalgroene rups die voortsukkelt op een stengel, gevolgd door een kleurrijke animatie van de gedaantewisseling van een vlinder. Prachtige natuurprenten uit het zeventiende-eeuwse Suriname die tot leven worden gebracht: het gratis e-book van Maria Sibylla Merian is een ware verademing voor natuurliefhebbers en belangstellenden.
Door Joyce Doekhie
Eind september werd dit interactieve e-book gelanceerd in de residentie van de Nederlandse Ambassade. In samenwerking met het Amazon Conservation Team Suriname (ACT) ontwikkelde de ambassade deze digitale verzameling over het leven en werk van de Duitse die van 1647 tot 1717 leefde en bekend werd om haar fraaie natuuraquarellen die zij deels in Suriname maakte.
Tijdelijk zaakgelastigde Jaap Frederiks is lovend over het project en het werk van de Duitse kunstenares. “Maria was een vrouw die dapper was. Toen ze een jaar of vijftig was, liet ze in principe al haar hebben en houwen in Europa achter. Ze heeft geweldige dingen gezien, ontdekt en getekend. We zien door haar prenten hoe Suriname toen was en hoe die er nu uit ziet. Aan de hand van haar boek kunnen we zeggen ‘Kom Suriname bezoeken’. Dat is ook de reden waarom we als ambassade hebben besloten het e-book te helpen financieren”, zei Frederiks tijdens de lancering.
De kostbare handgemaakte prenten moesten worden gedigitaliseerd. Deskundigen van het Nationaal Herbarium Suriname en van webdesigner HD Webprovider hielpen daarbij. “De kosten voor het ontwikkelen van het e-book bedragen 14.650 euro”, zegt Tessa Leuwsha, beleidsmedewerker van de ambassade, desgevraagd aan Parbode.
Amazon Conservation Team verzorgde de tekst van het e-book, dat gratis beschikbaar is via https://msm.ebook.act-suriname.org/i-anna-maria-sibylla-merian. ACT-directeur Minu Parahoe over het initiatief: “Als organisatie zijn we bezig met inheemse en tribale gemeenschappen in Zuid-Suriname. Wat wij vaker doen is informatie, kennis en ervaring brengen naar Paramaribo en daarover communiceren. In het kader van immaterieel erfgoed hebben we recentelijk story maps en oral history van de Matawai-gemeenschap gehad en dit project gaf ons de mogelijkheid om er een twist aan te geven.” Parahoe ziet veel mogelijkheden voor bijvoorbeelde de Vlindertuin Suriname en de toerismesector die voordeel kunnen halen uit het levenswerk van Merian. “Ze was Duitse, dus misschien kunnen we een grote groep Duitsers hierheen halen. Of de Vlindertuin maken tot Maria Sibylla Merian Park. Dat zijn zaken om in de toekomst uit te werken, maar er is veel potentie. Maria is slechts een voorbeeld.”
Dit artikel is te lezen in het decembernummer van Parbode