Edward Belfort: ‘Bouterse houdt alleen van jaknikkers’ – Parbode Sneak Peek
Mr. Edward Belfort is sinds 2015 assembleelid namens de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP). In de periode 2012-2015 stond Belfort nogal in de schijnwerpers als minister van Justitie en Politie. Tigri Barba, zijn veelbesproken operatie waarbij gezamenlijke patrouilles van politie en militairen de binnenlandse veiligheid opvoerden, werd al snel zijn koosnaam. Belfort voerde diverse projecten uit, maar, zo beweert hij: “Sinds mevrouw Van Dijk-Silos minister werd, zijn deze allemaal verwaterd.”
Een van de maatregelen die Belfort als toenmalig Juspolminister doorvoerde, was een integrale beroepsvaardigheidstraining. Deze was gericht op het aanscherpen van aanhoudingstechnieken en schietvaardigheid, zodat politieagenten minder risico zouden lopen bij de aanhouding van verdachten. Belfort vond het niet door de beugel kunnen dat er zoveel agenten met overgewicht waren, die in een slechte lichamelijke conditie verkeerden. En agenten bij wie de nodige skills ontbraken. Bovendien loste hij binnen een jaar het chronisch deurwaarderstekort op door dit vergrijzend korps te laten aanvullen met 28 jonge daartoe opgeleide mensen.
Maar er zaten ook projecten in de pijplijn die niet tot uitvoering kwamen. ‘Tigri Barba’: “Het plan voor camerabeveiliging in de binnenstad werd in de ijskast gestopt, net als de aanschaf van camera’s voor prowagens die autonummerplaten herkennen van degenen die nog boetes moeten betalen of anderszins de justitie willen ontlopen.” De voormalige Juspolminister klinkt ietwat gefrustreerd als hij vervolgt: “Ik diende ook een uitgewerkt project in om de ernstige vergrijzing van de rechterlijke macht en het tekort aan rechters tegen te gaan. Met de opleiding voor Rechterlijke Ambtenaren In Opleiding (RAIO) en de RIO (Rechters In Opleiding) hadden we de rechterlijke macht met zeker veertig deskundigen kunnen versterken. Toen het de president te ore kwam dat de opleidingen met Nederlandse deskundigen zouden worden opgezet, mochten ze niet doorgaan. Wij hebben Nederlandse rechtsgeleerden nodig voor zulke projecten, omdat het Surinaams wetboek grotendeels overeenkomt met dat van Nederland, het is daarvan afgeleid. Bouterse heeft een aversie tegen Nederland die grenst aan een fobie. Hoe we hem ook uitlegden van: de Engelsen hebben een heel ander rechtssysteem met jury en dergelijke, en dat colleges van hen hier niet zouden passen, Bouterse was niet voor rede vatbaar.”
Maar ABOP is in 2010 willens en wetens met Bouterse gaan samenwerken?
“A Combinatie mocht tijdens de verkiezingen van 2010 niet meedoen in Paramaribo, Para en Wanica en is toen onheus behandeld door de Frontpartners, de VHP en de NPS. Dat heeft voor woedereacties gezorgd bij de achterban van AC, want er was totaal geen regel dat ze de kandidatenlijsten na een bepaalde tijd niet meer mochten indienen. Mevrouw Van Dijk-Silos, in de functie van voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, heeft gewoon gezegd dat zij laat waren. Zij heeft de Frontpartijen geïnstrueerd niet mee te werken aan het indienen van die kandidatenlijsten, met de bedoeling dat de achterban van AC in deze drie districten op de Frontpartijen zouden stemmen, zodat die daar meer zetels zouden halen. Na het tellen van de stemmen heeft Bouterse op de woede van de achterban van de PL en A Combinatie ingespeeld, zodoende is er een samenwerking ontstaan tussen AC, PL en NDP.”
Hoe zit het met uw voorzitter Ronnie Brunswijk, die bloed aan zijn handen heeft?
“Mevrouw, u haalt twee zaken door elkaar. Ongewapende mensen vermoorden of vechten in een oorlog waarbij jij jezelf moet verdedigen, dat verschilt nogal van elkaar. Brunswijk heeft zichzelf verbeterd en zichzelf geschoold.”
Belfort vindt overigens dat de vriendschapsrelatie met ons voormalig moederland hersteld moet worden, “want het is helemaal zo onrealistisch om geen diplomatieke banden en joint ventures met Nederland te willen hebben.” De ABOP-topper vervolgt: “Iedereen in Suriname heeft via familie al een relatie met Nederland. Bovendien hebben wij veel land, veel bos en schoon water, en ontwikkelde landen als bijvoorbeeld Nederland, België, Frankrijk en Canada, hebben het kapitaal en de deskundigen om samen ontwikkelingsprojecten uit te voeren. Neem de plaats Kockzijde in België bijvoorbeeld, die heeft een stedenband met Galibi en daardoor heeft Galibi nu waterleiding.”
Hoe zit het met de ontwikkeling van het binnenland?
“Er is volop belangstelling voor groene, milieubewuste ontwikkeling, er zijn genoeg miljardairs die dat ondersteunen. Dan stuurt Bouterse af en toe een paar vaten dieselolie naar het binnenland als dorpen klagen dat ze in het donker zitten en ook overdag geen elektriciteit hebben. Maar de zon is gratis, dus zonne-energie is de oplossing en die zou ABOP willen brengen. Mensen willen meestal best verder in stamverband leven, maar ook moderniseren. De ABOP heeft telecommunicatie over het hele land mogelijk gemaakt. In vijf jaar kan je niet alles doen, maar A Combinatie heeft wel baanbrekend werk kunnen verzetten. Minister Waterberg van Volksgezondheid heeft met de PAHO ervoor gezorgd dat malaria met behulp van intensieve voorlichtingscampagnes voor 98 procent is uitgeroeid, terwijl er decennialang veel doden vielen door malaria. “
President Bouterse heeft volgens Belfort zijn tijd niet mee: “Hoe lang leeft een man gemiddeld? Vrouwen leven langer, maar voor een man is het met 75 jaar meestal al afgelopen. De NDP brokkelt af. Velen beginnen het patroon te zien van deze dictator. Hij speelt dat hij het meent met inheemsen, maar wil niet eens praten over de belangrijkste issue, de grondenrechten van in stamverband levende volken. Verder is duidelijk dat hij elke partij waarmee hij samenwerkt, breekt. De KTPI en Nieuw Suriname zijn daarvan voorbeelden. Tussen ABOP en BEP heeft hij een wig kunnen drijven. Als dictator heeft hij alle ministeries uitgehold, op zijn kabinet heeft hij zijn mensen geplaatst, die hem naar de mond praten en uiteindelijk met hem het beleid bepalen. Deze dictator neemt de stomste beslissingen, omdat hij zich al die jaren niet verder geschoold heeft en geen onafhankelijke deskundigen inschakelt. Hij betrekt zogenaamd elke bevolkingsgroep bij het beleid, maar dat is voor de show. Hij omringt zich met corruptelingen die op hem lijken. Misiekaba, die zoveel stemmen heeft binnengehaald, die – als dominee van een pinkstergemeente – op een politiek podium een heftige vertoning gaf alsof de Heilige Geest door hem sprak en openbaarde dat Bouterse door God gezonden was om president van Suriname te worden. Dit zijn de manipulaties van een dictator die weet hoe het religieuze volk te verleiden.”
Het hele artikel is te lezen in het novembernummer van Parbode.