Een gat in de markt: Italiaans ijs met Surinaamse fruitsmaken – Parbode Sneak Peek
Francesco en Ellen Tarquini hebben een gat in de markt gevonden: Italiaans ijs, bereid met Surinaamse vruchten. Vanuit hun Italiaanse restaurant Padre Nostro aan de Koninginnestraat bereiden ze tegenwoordig iedere week zo’n 100 tot 120 liter ijs. Het ziet ernaar uit dat dat de komende tijd alleen maar meer wordt; ze hebben namelijk een sponsoring van de IDB ontvangen. Ze krijgen nieuwe ijsmachines. “Suriname is bekend om zijn diversiteit van fruit, maar daar wordt weinig mee gedaan. Het geld krijgen we om meer ijs te kunnen produceren zodat het ook geëxporteerd kan worden, naar andere Caribische landen bijvoorbeeld”, vertelt Ellen Tarquini.
Door Julia Bartelink
Ellens man, de Italiaanse Francesco Tarquini, wijst naar een foto aan de muur. Het is een oude foto waarop een man met een ijskar staat. “Zie je die foto daar? Dat was mijn oom in 1946, in Nederland. Toen mijn oom en tante vertrokken vanaf Noord-Italië naar Nederland gaf mijn moeder een foto aan mijn tante. Ze dacht dat ze elkaar nooit weer terug zouden zien. Toen was dat nog een hele wereldreis, tegenwoordig ben je er binnen tien uurtjes. Op een gegeven moment heb ik ook ijs leren draaien, in Nederland”, vertelt Francesco. “Waar wij elkaar overigens ook ontmoet hebben”, vult Ellen, wier achternaam van oorsprong Tong Sang is, aan. Op een gegeven moment zijn de twee naar Suriname verhuisd, waar Ellens roots liggen.
In 2002 begon het plan van een Italiaans restaurant al. Ellen en Francesco waren tijdens een vakantie met vrienden van Ellen, die vroegen: ‘Kun je niet een keer Italiaans voor ons koken?’. Een écht Italiaans restaurant was er toen nog niet in Suriname. In 2016 was het dan eindelijk zo ver, ze openden hun Italiaanse restaurant, in Paramaribo. In april van dit jaar zijn ze pas begonnen met het ijs, bedoeld als dessert in hun restaurant. “Maar toen kwamen mensen opeens langs om alleen ijs te halen. Toen dachten we: dit moeten we maar eens proberen uit te breiden”, vertelt Francesco. Waar ze eerst werkten met een machine die 1 liter ijs maakte in drie kwartier, werken ze nu met een machine die 2,5 liter ijs produceert in acht minuten. Maar ook daarmee zullen ze het niet redden.
Het hele artikel lees je in de novembereditie van Parbode.