Een terugblik op 25 jaar Telesur
Edmund Neus: ‘Ik was bijna opgestapt’
In oktober 1990 trad ingenieur Edmund Neus als stafmedewerker in dienst bij de afdeling Planning van het Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur). Vier jaar later was hij onderdirecteur Operationele Zaken. In maart 2015 ging hij met pensioen. Parbode blikt met Neus (62) terug op cruciale ontwikkelingen in de afgelopen jaren, maar vooral op recente gebeurtenissen binnen het bedrijf.
Het streven van Telesur was in de jaren 90 van de vorige eeuw erop gericht het bedrijf op een volledig met het buitenland vergelijkbaar niveau te brengen. Neus: “We zijn begonnen met internet. Onze universiteit had via Santo Domingo een internetverbinding, maar de kosten waren zo hoog, dat ze ons vroegen om de zaak te subsidiëren. We hebben gesubsidieerd, uitgebreid en uiteindelijk de verbinding overgenomen. Mensen hebben weleens de neiging om behoudend te zijn in het opzetten van voorzieningen. Dat hebben wij met internet niet gedaan, in tegenstelling tot cellulair. Aanvankelijk dacht men dat het alleen bedoeld was voor zakenmensen, mensen die vroeger een autotelefoon gebruikten. De prijs werd ook op dat niveau gehouden. Ik maakte er ruzie over. Mobiel was zeker honderdmaal goedkoper! Waarom probeer je de prijs van de autotelefoon aan te houden? Dan ben je verkeerd bezig!”
In 1997 moest er dringend een platform komen om de capaciteit te vergroten. De leverancier, een Surinaams bedrijf in Nederland, eiste zestig procent van de nettoomzet. Neus maakte een rekensom en wilde de zaak terugdraaien. Bij elk gesprek verloor Telesur twintig Nederlandse centen. Neus: “Dus hoe minder gesprekken, hoe beter. Hahaha!” Toenmalig minister De Bie en het accountantskantoor kwamen tot dezelfde conclusie en uiteindelijk werd het teruggedraaid. De leverancier begon in Nederland een proces, maar verloor: een contract hoort redelijk en billijk te
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.