Een tweede huis voor jongeren
Jongeren kunnen sinds december 2008 bij het Youth Drop In Centre van Stichting Lobi terecht voor informatie over puberteit, seksualiteit, hiv/aids en groepsdruk. Een groot deel van de jeugd weet echter nog niet van dit bestaan af. Om meer bekendheid te geven aan dit informatiecentrum is het boekje ‘Iem Sabi’ verspreid onder de doelgroep.
Het Youth Drop In Centre is opgericht naar het idee van ‘Living Room’ in Trinidad. De familyplanning-klinieken in onder ander het Caribisch gebied beschikken veelal ook over een jongerenkliniek. Deze wordt gecoördineerd vanuit de jongerenwerkarm Youth Advocacy Movement (YAM). Het jongerenwerk wordt in ons land gecoördineerd door stichting Lobi en YAM-Suriname.
YAM-jongeren die hebben gezien hoe het jeugdwerk in het buitenland plaatsvindt, zetten zich in om ook in Suriname een jeugdvriendelijke kliniek op te zetten. Dit lukte met ondersteuning en financiering van het Nationaal Aids Programma (NAP). In het Caribisch gebied en Guyana zijn jongerenklinieken al een begrip. Ze hangen er meestal na school tot in de late middag rond. Deze jongeren komen bij elkaar om huiswerk te maken en kunnen hier desgewenst voorlichting krijgen.
Condooms
Ondanks vele voorlichtingsprogramma’s en andere activiteiten van verschillende organisaties is het nog niet gelukt om seks uit de taboesfeer te halen. Het is ook cultuur gebonden. Ons land is multi-etnisch samengesteld. Wat bij de ene groep als normaal wordt ervaren ziet de andere groep als een misdaad. Vandaar dat we niet echt kunnen opschieten met de aids voorlichting. Bij het jongerencentrum worden alle meningen en visies van de verschillende groepen in acht genomen. “De jongeren worden vrijgelaten om te vertellen wat ze willen en hoe zij over iets denken”, benadrukt Sylvia Jacobi, die samen met haar collega Ricardo de coördinatie binnen het centrum in handen heeft.
Ook komt de leiding niet met stellingen. Condooms, zowel vrouwelijke als mannelijke, zitten in kleurrijke mandjes op één van de tafels. Dat seks op deze manier onder jongeren gestimuleerd wordt, ziet Jacobi als een misvatting. “Als jongeren seksueel actief zijn, is het goed dat zij het veilig doen. Het condoom biedt dan bescherming. Ben je niet seksueel actief, dan pak je geen condoom mee.”
Handboek
Handig is het door jongeren zelf geschreven handboek ‘Iem sabi’. Hierin zijn verschillende gevoelens, vragen, antwoorden, tips en adviezen opgenomen. Volgens de makers is het is prettig om te kunnen lezen hoe je met gevoelens om kunt gaan, gevoelens waar ook je ouders niet bij kunnen helpen. Het geeft onder meer een beeld van wat er tijdens de puberteit allemaal in het lichaam gebeurt. Het boekje is dus vooral een soort handleiding om bepaalde zaken beter te begrijpen.
Jacobi: “Er zijn zelfs ouders die bellen of langskomen met hun kinderen. Ik heb gevallen gehad waarbij ouders eerst komen vragen of ze hun kinderen mogen brengen voor informatie. Wat soms ook grappig is, is dat ouders bij het ophalen van hun kinderen vragen wat de kinderen allemaal verteld hebben over hun seksuele gedrag. Jammer genoeg moet ik hun dan teleurstellen, want vertrouwelijkheid staat hoog in ons vaandel. Die garantie geven we de jongeren.”
Eén van de mooiste cases die Jacobi tot nu toe heeft meegemaakt, is dat een jong koppel het centrum binnenstapte voor informatie, omdat ze er nog niet aan toe waren om met seks te beginnen. “In hun vriendenkring zijn zij de enigen die nog niet seksueel actief zijn. Ze willen het voorlopig ook zo houden. Door hun vrienden worden ze aangespoord te beginnen met seks. Ik vertelde ze wat de opties zijn en eventueel de consequenties van seks. Ik vond het echt fantastisch van dit jonge koppel, want het is natuurlijk toe te juichen als jongeren over seks nadenken. En precies daar moeten wij inkomen. Hebben ze moeite met de keuzebepaling, dan moeten ze daarin worden begeleid.”
Zwanger
Maar er zijn ook gevallen waar Jacobi mee in haar maag zit. “In januari kwam er een zestienjarig meisje, zwanger en hiv-positief. Ze is door het NAP gestuurd voor informatie. Aan mij vertelde ze niet direct dat ze geïnfecteerd was, maar ze stelde heel veel vragen. Later had ik het door en stelde haar meteen op haar gemak. Haar moeder, die dit nog moet accepteren, heeft haar het huis uitgezet. Dat is alles wat ze vertelde, meer niet. Ik weet niet hoe het nu met haar gaat, want ik heb haar naam niet en ook geen contactnummer. We moeten nog bedenken hoe we in de toekomst zulke gevallen aanpakken. Is er iets met die tiener, dan moeten we hulp kunnen bieden.” Het Youth Center biedt meer dan alleen informatie. Jongeren komen er om hun huiswerk te maken, voeren persoonlijke gesprekken of komen gewoon lekker chillen. Ook jongerenorganisaties die nog geen huisvesting hebben, mogen voor het houden van bijeenkomsten gebruikmaken van de locatie. Het is de bedoeling dat het jongerencentrum uitgroeit tot een multifunctioneel centrum met onder meer een counseling-, informatie-, televisie- en discussiehoek.
Gemak
“Het moet als het ware een tweede huis worden voor jongeren. Als het gaat om hiv- of zwangerschapstesten, dan hoeven jongeren die niet meer bij het NAP of elders te doen, maar op hun gemak in hun eigen omgeving”, zegt Jacobi.
Het informatiecentrum zal zich niet beperken tot Paramaribo, maar in de toekomst ook de vleugels uitslaan naar de districten Wanica, Brokopondo en Nickerie. Een officiële naam is er nog niet. “We doen het voorlopig met de naam Youth Drop in Centre”, legt Jacobi uit. “ De naam moet weergeven waarmee de organisatie zich bezighoudt. De jongeren komen voor serieuze informatie dus we kijken uit naar een representatieve naam.”
Rachel Pinas