Een waar volksfeest
Het jaarlijks terugkerend volksevenement staat weer voor de deur: de BVSS-Fernandes Avondvierdaagse, kortweg AVD. Deze wandelmars, die dit jaar plaatsvindt van 15 tot en met 18 april, wordt voor de 45ste maal georganiseerd. Aan de start worden tussen de drie- en vierduizend lopers verwacht.
De Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) is verantwoordelijk voor deze jaarlijks terugkerende activiteit. Niet alleen een wandelevenement, maar ook een culturele manifestatie en een geweldige show van kleding en bedrijfspromotie. De voorzitter van de BVSS, Purcy
Olivieira, levert al ruim dertig jaar zijn bijdrage in de sport en is in feite de grote motor achter deze organisatie. Sinds 1980 bekleedt hij de voorzittersfunctie. Hij legt uit dat er geen bijzondere activiteiten zijn gepland in verband met 45 jaar AVD, omdat de organisatie geen geld heeft. Hij is zich ervan bewust dat velen denken dat deze organisatie veel geld verdient aan het organiseren van de AVD. Maar niets is minder waar. De netto opbrengst wordt ingezet voor ontwikkeling van de BVSS en herinvestering in de volgende avondvierdaagse.
Standaard wordt een bedrag van drie-duizend srd gedoneerd aan een sociale instelling. Personen die de afgelopen 45 jaar de BVSS een dienst hebben bewezen, zullen gehuldigd worden.
Verder is het startnummer van elke groep een lot en elke deelnemer komt in aanmerking voor een medaille. De begroting voor dit jaar is geraamd op 300.000 srd.
De functie van voorzitter zal Olivieira niet tot in lengte van dagen kunnen vervullen, daarom is de BVSS reeds jaren op zoek naar een nieuwe voorzitter. Iemand die hart heeft voor de zaak en bereid is in bijzondere gevallen in zijn eigen zak te tasten.
Hij tracht de overheadkosten zoveel mogelijk te drukken. Zo wordt het personeel en het secretariaat van Pro-uit (zijn eigen bedrijf) ingezet voor de administratie en secretariaatwerkzaamheden voor de AVD.
Net als tijdens de vorige 44 edities zal het publiek zich vanaf 15 april vier avonden in drommen langs de straten opstellen, al dan niet compleet met terrasset en koelbox, om de lopers in kleurrijke kledij aan te moedigen. De kosten voor de aanschaf van de kleding van de lopers kunnen soms oplopen tot 300 srd.
Ondanks kritiek vanuit de gemeenschap over het onethisch gedrag van sommige deelnemers, is Olivieira van mening dat de houding van de passieve en actieve deelnemer vooruit is gegaan. “De wandelmars is een product waarvan de BVSS gebruik maakt. De producent van dit product is dezelfde gemeenschap die ook kritiek levert.” Hij ziet graag dat de overheid een grotere bijdrage levert aan de ontwikkeling en promotie van dit product. “De BVSS als sportorganisatie beschikt niet over de financiën, tijd en knowhow hiervoor. De AVD heeft zo langzamerhand een internationaal karakter gekregen door de deelname van lopers uit verschillende landen uit de regio en ook uit Nederland. Een goede reden voor het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) om deze activiteit te promoten op buitenlandse beurzen en te werken aan een structureel toeristisch beleid. “Het gedrag van de wandelaars is niet alleen een verantwoordelijkheid van de leider van de groep. Ook ouders moeten meer verantwoordelijkheid tonen door hun kind op tijd af te halen na de wandelmars. Vaak zitten kinderen nog tot half twaalf ’s avonds op en rondom het BVSS-terrein op hun ouders te wachten. Verder moeten de ouders goed nagaan met welke groep ze hun kind laten meelopen. Normen en waarden moeten hoog in het vaandel staan bij de groepsleiders.”
Gezond
‘Onder wandelen wordt verstaan het zich zodanig te voet voortbewegen dat er voortdurend contact met de grond wordt gemaakt en het totale lichaamsgewicht om beurten wordt overgebracht via het linker- en rechterbeen’. Deze definitie is in alle programmaboekjes van de AVD opgenomen. Volgens Olivieira is de essentie van de AVD het gezond en veilig wandelen, met als uiteindelijk doel het verbeteren en in stand houden van de gezondheid. De wandelmars dient als stimulans om frequent te gaan bewegen. In zijn ogen zou ‘Gezond Suriname’ een beleidspunt moeten zijn. “Wandelparken die toegankelijk zijn voor iedereen en vooral met een gegarandeerde veiligheid, zijn eigenlijk niet weg te denken.”
Het grootste aantal deelnemers telde de AVD van 1985, met zesduizend lopers. De militairen werden ingezet om de orde te handhaven. Anno 2009 streeft de BVSS naar niet meer dan vierduizend lopers, omdat het anders een te grote chaos wordt. Er zijn immers meer auto’s op de weg, het verkeer wordt gestremd en gedurende vier dagen is het een hel voor menig verkeersdeelnemer om van punt a naar punt b te gaan.
Zoals ieder jaar heeft dit grootse festijn ook een ideologische boodschap, oftewel een thema: ‘Zet bezwaren aan de kant, alle mensen bloedverwant’. Om meer inhoud te geven aan het thema is er ook een slogan bedacht: ‘Bloed geven, doet de zieke mens herleven’. Het gekozen thema heeft altijd te maken met een maatschappelijke ontwikkeling van dat moment. Ieder jaar valt een prijs te behalen voor de groep die het best het thema heeft uitgedragen.
Verlicht
Een ander doel van de wandelmars is: leer uw land kennen. Hiermee wordt rekening gehouden bij het uitzetten van de wandelroute. Het streven is om drie dagen de buitenwijken aan te doen en een keer in het centrum te lopen. De route is zodanig uitgestippeld dat de groepen uitsluitend door straten lopen die in de avonduren verlicht zijn. Groepen mogen elkaar ook niet kruisen. Aangezien een wandelaar tot het zogenaamd langzaam verkeer behoort, wordt elke deelnemer verplicht WA verzekerd.
Men probeert zoveel mogelijk iedere keer door een andere buurt te lopen. Helaas worden Latour en omgeving al jaren door de politie gerekend tot risicogebieden voor de wandelmars. Bij vorige edities hebben hier verschillende berovingen plaatsgevonden. Dus deze wijk wordt gemeden. De BVSS-Fernandes wandelmars is volgens Olivieira geen weerspiegeling van de Surinaamse samenleving. Bij deze activiteit zijn de verschillende culturen niet helemaal geïntegreerd. Er is steeds een groep die dominant aanwezig is, de Creolen. Ondanks die laatste minpunten wordt erop gerekend dat het sportevenement opnieuw een waar spektakel wordt.
In 1964 werd de eerste avondvierdaagse gelopen. 46 jaar later wordt de 45ste AVD georganiseerd. In 1973, onder de regering Sedney, was er een onderbreking vanwege de grote staking. Er werd toen geen vergunning verleend voor de AVD. Het evenement is in feite een uitvloeisel van de Koninkrijksspelen, die in alle koninkrijksdelen van Nederland werden gehouden. In dat kader werd door de Troepenmacht In Suriname (TRIS) een eendaagse wandelmars van 25 kilometer georganiseerd. Bij de allereerste AVD in 1964 hadden 2.553 deelnemers zich verzameld op het Oranjeplein, tegenwoordig bekend als het Onafhankelijkheidsplein. Elke dag werd kilometers door de straten van Paramaribo gelopen. Eén van de deelnemers bij de start in 1964 was Lloyd Fung Loi. Hij is de enige persoon die aan alle activiteiten van de BVSS heeft meegedaan en loopt ook weer mee tijdens de 45ste AVD. “In die tijd werd gelopen zonder al teveel prangprang (tierlantijntjes). De lopers waren meestal gekleed in een wit T-shirt en een donkere broek. En je had geen brassbands. Een enkele groep had een gitarist, maar het was altijd reuze gezellig en de sfeer was sportief.” Voor Fung Loi is de wandelsport de leukste sport. “Ik doe ook mee omdat je in de natuur bent en ik heb sociaal contact. Tegenwoordig ben ik een individuele loper, zodat ik mijn eigen tempo kan aanhouden. Als ik langzamer loop krijg ik allerlei pijntjes. In mijn tempo ben ik eerder bij de finish, dus eerder thuis en ik kan langer uitrusten.” |