Eerste exporteursbeurs: een bescheiden aanzet tot exportvergroting – Parbode Sneak Peek
De enorme discrepantie tussen het import- en exportvolume behoort al jaren tot de kernproblemen van de Surinaamse economie. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) hield recentelijk daarom voor (potentiële) exporteurs de eerste editie van de Exporteursbeurs. Tijdens dit platform konden ondernemers Business to Business netwerken, voorts kregen ze tools aangereikt die nodig zijn voor de export. De beurs had een vrij bescheiden karakter, het is duidelijk dat de weg naar export nog een grote uitdaging is voor Surinaamse ondernemers.
Door Redactie Parbode
Er heerst een gemoedelijke sfeer in het Roeli’s Event Venue te Magenta dat voor een dag is omgebouwd tot een minibeurshal. Hoewel deelname aan de beurs gratis is, zijn er naast diverse infostands van instanties die relevant zijn voor de export, slechts enkele tientallen bedrijven aanwezig. Het merendeel van de gepresenteerde producten lijkt vrij bescheiden van aard: huisvlijt, chips, zepen, sappen en theesoorten. Ogenschijnlijk de grootste ‘boy’ op de beurs is de distributiepoot Aldimij van Rudisa Beverages and Juices die onder meer gebotteld water, softdrinks en sappen produceert en exporteert. “Onder andere naar Curaçao, Nederland, Trinidad en Guyana”, maakt een bedrijfsvertegenwoordiger duidelijk.
Iets verderop is een goede aanloop bij de stand van onderneemster Alida Babel, die heel creatief is met cassavegerechten. Babel, die begin 2022 Het Cassave Kookboek uitbracht, verkoopt eveneens papajajam, chilisauzen en chocoladelikeur die gretig worden afgenomen. “Nee, ik exporteer niet”, reageert ze ontkennend op onze vraag of haar producten buitenlandse markten hebben veroverd. Ze beklaagt zich erover dat in ons land op de route naar export veel bureaucratische hobbels moeten worden genomen. Vergunningen, alsook labeling en de testen op de voeding vormen een issue en zijn bovendien erg prijzig. Bij de stand van het CELOS, Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname, wordt bevestigd dat de diensten die worden verleend gebaseerd zijn op prijzen in Amerikaanse dollar. “Dat moet wel, want onze chemicaliën bijvoorbeeld, kosten deviezen. We proberen onze tarieven – hoewel marktconform – wel betaalbaar te houden”, wordt uitgelegd.
Lees dit artikel verder in het maartnummer van Parbode, nu in de winkel
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren