Eerste lustrum: Srefidensi Marathon
‘Dit is een elitesport’
De vijfde editie van de Srefidensi Marathon komt er aan. Op 22 november gaan tientallen lopers de strijd opnieuw met elkaar aan, op een parcours dat dwars door de stad loopt. Nu Steven Vismale niet meer mee doet, wordt het nog spannend welke landgenoot als eerste over de finish bij het Onafhankelijkheidsplein komt.
Ook deze keer zal de loop ‘s middags worden gehouden, in tegenstelling tot de eerste twee edities, waarvan de start in de vroege ochtend plaatsvond. Nog niet alle aanmeldingen zijn binnen, maar voorzitter van de marathoncommissie, legerkapitein Michael Klein, verwacht dat dit jaar tachtig tot honderd sporters aan de start verschijnen. Tijdens vorige edities klaagden atleten over het tijdstip van de marathon. Ze gaven aan liever ‘s morgens heel vroeg te beginnen, en de zon tegemoet te lopen. ‘s Middags is het veel warmer, zeker niet de ideale omstandigheid om in te lopen. Volgens Klein kan het niet anders. “Niet alle sporters waren zo blij met de vroege start, die ook nog eens een heel eind buiten de stad was. Om op tijd te kunnen starten, moesten de sporters zich om twaalf uur ’s nachts al melden. Nou, dan begin je ook niet uitgerust aan zo’n inspanning.”
Klein, die de enkele maanden geleden overleden Imamhussain Hussainali als voorzitter van de marathoncommissie heeft opgevolgd, noemt nog een tweede reden om niet ‘s morgens te lopen. “Het is niet dat we de gezondheid van de sporters op de tweede plaats zetten, want onderzoek heeft aangetoond dat het niet slechter is om ’s middags in plaats van ’s morgens te lopen. Het probleem zit hem bij de sponsors, waar we voor het overgrote deel afhankelijk van zijn. Wie gaat er nu een evenement sponsoren dat om vijf uur ’s morgens wordt gehouden? Dan staat er niemand langs de weg! De sponsors zijn onmisbaar om de benodigde 454.000 srd bij elkaar te krijgen. We zouden de marathon anders niet eens kunnen organiseren.”
Elitesport
De marathon is in ons land geen grote sport, maar volgens Klein is het wel een hele bijzondere sport. “Marathon lopen is anders dan alle andere sporten. Je kunt de mensen die deze sport beoefenen, met niets vergelijken. Ze zijn totaal anders dan voetballers. Misschien kun je zelfs zeggen dat een marathonatleet een andersoortig mens is. Zijn hele leven is aangepast aan de prestatie. De levensstijl, voeding en training.”
Tachtig tot honderd deelnemers vindt hij zeker niet weinig. “Het is een elitesport, een dure sport. Denk aan hoeveel schoenen, broeken en shirts je verbruikt met al dat hardlopen. Dat kan niet iedereen betalen. Ook moet je evenwichtig en gezond voedsel eten en een gym kunnen bezoeken. En niet te vergeten de medische begeleiding. Met zulke inspanningen heb je af en toe een massage van de fysiotherapeut nodig.
“Ook tijdens deze marathon zal er voldoende begeleiding zijn, en dat is nodig. De verzorging is optimaal. We zetten tussen de acht- en elfhonderd vrijwilligers in op die dag. Mensen van de politie, van het leger. En wie met verlof is, komt speciaal terug. Indien nodig is medische hulp beschikbaar. Iedere drie kilometer is er een waterpost. Volgens de internationale regels voor het houden van een marathon hoef je niet zo vaak een waterpost te hebben, maar voor de zekerheid hebben we er extra veel. Het is dan aan de sporters hoe vaak ze er gebruik van maken.”
Estafette
Om meer mensen een kans te geven mee te doen aan de marathon, is er tijdens deze vijfde editie voor het eerst ook een estafette. Junioren tot en met twintig jaar lopen met een groepje van vier mensen bijna 22 kilometer. De lopers vanaf 21 jaar leggen met een groepje van zes mensen ruim de 42 kilometer af. “Op deze manier kunnen er veel meer mensen deelnemen. We hebben in Suriname dan misschien weinig marathonatleten, er zijn wel veel sporters die de tien kilometer beheersen.”
De atleten hebben ‘ruim’ de tijd voor de marathon: vijf uur. “Bij andere marathons gaat de finish soms na vier uur al dicht. Dat is zuur voor de mensen die dat net niet halen. Het belangrijkste van de marathon is toch om het uit te lopen. Wij zijn daar soepel in. De finish is bij het Onafhankelijkheidsplein, en als iemand na vijf uur net bij Torarica langs loopt, kan hij gewoon nog binnen komen.”
Internationaal
Een aantal van de deelnemers aan de marathon komt uit het buitenland. Voor dit jaar zijn er al zeven inschrijvingen en anderen hebben aangegeven interesse te hebben. Vorig jaar waren de drie podiumplaatsen zelfs allemaal voor buitenlanders. Veel gehoorde kritiek is dat de Kenianen – vorig jaar op plaats 1 en 2 – eigenlijk geen eerlijke concurrentie zijn, omdat ze zoveel beter zijn dan onze eigen atleten. Ook waren er alleen prijzen voor de eerste drie deelnemers, dus haalde geen één Surinamer een buit binnen.
“Vorig jaar zijn de tickets van de Kenianen betaald door de marathonorganisatie. Dat doen we dit jaar niet meer. Als ze hier zijn, gaan ze er al met de grote pot vandoor. Het geld dat we uitsparen door geen tickets meer te betalen, kunnen we gebruiken voor extra prijzen, zodat in iedere categorie iemand kan winnen.”
Toch is Klein wel blij met de buitenlandse deelnemers. “Het is goed als er sporters uit andere landen komen, in de toekomst hopen we nog veel meer internationale deelnemers te krijgen.”
Sporttoerisme
De organisatie van het evenement ligt in handen van de Sportvereniging Nationaal Leger (SNL). Voorzitter van de sportvereniging, majoor Arnold Bilkerdijk, is er trots op dat Suriname een marathon heeft. “Andere verenigingen en instanties hadden ook de droom om een marathon te organiseren, wij hebben die uiteindelijk gerealiseerd. En nu al voor de vijfde keer. De reden dat SNL de organisatie op zich neemt, is omdat het zo groot is. Er moeten heel veel dingen gebeuren, zoals een parcours uitzetten, de begeleiding en we moeten goede afspraken maken met de verkeerspolitie. En dan moet de hele financiering nog geregeld worden. Dat lukt een atletiekvereniging gewoon niet. In samenwerking met atletiekvereniging Gazelle organiseren we de trainingen voor de marathon, dus we werken wel samen. Wij regelen het logistieke gedeelte – want er wordt gelopen op de openbare weg – en zij nemen het technische deel voor hun rekening.
“Na deze editie van de marathon gaan we de afgelopen vijf jaar evalueren en kijken hoe we het allemaal nog groter en beter kunnen maken. We willen meer eigen atleten op hoog niveau hebben, die gaan we trainen. Verder is het sporttoerisme in opkomst, daar moeten we op inspelen. Er zijn steeds meer atleten die de hele wereld afreizen om aan marathons mee te doen. Die boeken hier hotels en geven geld uit en dat is goed voor Suriname”, aldus Bilkerdijk.
Autheur: Maaike Verschuren
Beeld: Vincent Boon