Eeuwige bruikleen in Israël
Ooit was ze bedoeld als gebedshuis voor de Portugees-joodse gemeenschap in Paramaribo, maar vandaag de dag dient de synagoge aan de Heerenstraat als computerbedrijf. De complete inboedel staat al jaren ‘in bruikleen’ in Jeruzalem, maar op een enkeling na is er niemand die het belang van een terugkeer onderkent.
In 1998 werd het interieur van de synagoge namelijk uitgeleend aan het Israël Museum te Jeruzalem. Dat besluit is destijds genomen door wijlen René Fernandes, voormalig directeur van frisdrankgigant Fernandes Group en leider van de joodse gemeenschap in Suriname. Willy Lindwer, een Nederlandse documentairemaker en filmproducent, heeft daar louter positieve woorden over. “Bij de recente renovatie van het nationale museum van Israël, is de Surinaamse synagoge nagebouwd en is het interieur daarin geplaatst. Nu is het voor honderdduizenden uit de gehele wereld te zien. Daarmee wordt grote eer aangedaan aan de joodse gemeente in Paramaribo. Precies zoals het bestuur van de gemeente het destijds beoogd heeft.”
Maar niet iedereen is gediend van de ogenschijnlijk permanente verhuizing van de cultuurhistorische attributen. Laddy van Putten, directeur van het Surinaams Museum, spreekt er schande van. “Het is joods-Surinaams cultureel erfgoed, dat hoort hier thuis”, vertelt hij. “Suriname heeft een lange historie met de joodse bevolking, de plantagecultuur begon zelfs met hen”, vervolgt Van Putten. “Wat kun je nu nog zien en leren van die historie? Het is waardevol erfgoed van ons land, en dan wordt het weggebracht naar Jeruzalem.”
Het hele artikel lezen? Koop dan de maart-editie van Parbode. Nu in de winkel!