Eiland verdeeld over dure duurzame energie
Aruba wordt beetjebij beetje ‘groen’
Investeren in duurzame energie lijkt, gezien het huidige elektriciteitstekort, noodzakelijker dan ooit. Op 26 en 27 november is dit een van de gespreksonderwerpen tijdens het handelscongres ‘Duurzaam zaken doen tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname’ dat in Royal Torarica wordt gehouden. Suriname kan veel leren van vooral de Caribische delen van het koninkrijk. Zo stapt Aruba steeds meer over op groene energie. Nog niet zoveel als gewenst en gehoopt, maar toch…
Aruba is een paar jaar geleden door de bouw van tien grote windmolens in één klap een stuk duurzamer geworden. Volgens officiële bronnen zou daarmee achttien procent van de energiebehoefte van het eiland gedekt zijn. Dit percentage is in werkelijkheid waarschijnlijk lager, omdat er vaak molens stuk zijn. Maar hoe dan ook: het is van niets naar iets, want behalve deze windmolens is er op het gebied van duurzaamheid weinig positiefs te melden.
Een paar uitzonderingen daargelaten, zijn nergens zonneboilers te bekennen. De Arubaan baadt koud, of zal een elektrische boiler gebruiken. Er zijn verder nauwelijks zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit te vinden. Als je over het eiland vliegt, zie je de geelbruine rookpluim van het Water- en Energie Bedrijf (WEB), waar met stookolie drinkwater uit zeewater wordt gemaakt, een energieverslindende bezigheid. Je zou toch denken dat de eilanders regenwater opvangen, maar niets daarvan. Er zijn nergens dakgoten of regentonnen, men besproeit de tuin en wast de auto met prijzig drinkwater. Er zijn meer voor de hand liggende oplossingen die niet worden gebruikt, zoals bij het dorre en rotsachtige landschap dat zoveel groener zou kunnen zijn. Want de neerslaghoeveelheid van gemiddeld zeshonderd millimeter is weliswaar veel lager dan Suriname, maar slechts een klein beetje lager dan die in Nederland. De zware buien krijgen echter niet de tijd in de rotsachtige bodem te trekken, maar spoelen rechtstreeks de zee in. Ook daar is op eenvoudige wijze iets aan te doen: Google op ‘Sahel’ en ‘waterbeheersing’.
Verder lezen? Koop dan nu de Parbode. Nog tot eind deze maand in de winkel en daarna verkrijgbaar via de redactie.