Elsjes vlucht
Elsjes vlucht vertelt, zoals de titel al doet vermoeden, het levensverhaal van Elsje. Het begint bij het heden, waar Elsje te kampen heeft met twee verslavingen waarvoor ze wordt behandeld. Maar hoe komt het dat ze deze verslavingen ontwikkeld heeft? Daarvoor ga je in dit verhaal steeds terug naar haar jeugd en volwassen jaren, waar ze haar levenservaringen met ons deelt.
Het begint allemaal met de ontmoeting met Karel, een vrijgevochten hippie. Haar vader vindt hem niks, haar moeder laat het maar toe. Uiteindelijk besluit ze met hem te gaan samenwonen, maar al gauw merkt ze dat hij van haar profiteert en hij verlaat haar voor een ander. Niet dat ze dat erg vond, want een toekomst met hem kon ze zich toch niet voorstellen. Wanneer ze Ferdy ontmoet, wordt ze helemaal verliefd. Dat hij een donkere huidskleur heeft, kan haar niets schelen. Haar moeder echter wel. Inmiddels is het huwelijk tussen haar ouders op de klippen gelopen en verdwijnt haar vader naar het buitenland, vanwaar hij nog nauwelijks contact met zijn familie en kinderen heeft. Na ongeveer een jaar komt hij te overlijden, en dit heeft nog vele jaren een impact op Elsje. Met Ferdy krijgt ze twee kinderen en is ze gelukkig. Tot discriminatie op school naar haar kinderen toe, haar drang om naar Suriname te verhuizen vergroot. Hoewel er politieke onrust in Suriname is, verhuist het gezin toch naar de familie van Ferdy op plantage Vrijleven. Daar is nauwelijks iets te merken van de politieke situatie in het land. Maar wanneer het gezin naar de stad verhuist, komt het akelig dichtbij. Nadat duidelijk wordt dat Ferdy een verhouding heeft met de kokkin van zijn werk, weet Els het even niet meer en gaat terug naar Nederland om na te denken. Doordat ze zwanger raakt en een toekomst met Ferdy steeds onwaarschijnlijker wordt, besluit ze in Nederland te blijven wonen. Hier leeft ze enkele jaren een goed leven waarin ze Henk ontmoet en met hem nog een kind krijgt. Want de drang om meer kinderen te krijgen nadat ze haar twee kinderen noodgedwongen bij Ferdy moest achterlaten in Suriname, werd steeds groter. Maar dan overlijdt Henk en gaat alles bergafwaarts.
Auteur Ria Paulina is opgeleid tot technisch natuurkundige, maar heeft het grootste deel van haar leven als correspondente bij de overheid gewerkt. Het is te merken dat ingrijpende gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis een inspiratiebron voor haar zijn, en in Elsjes vlucht de Surinaamse ‘revolutie’ in het bijzonder. Haar eerder verschenen debuutroman ‘Binten en eigenheimers’ is geënt op gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en de roman ‘Margeritha’, die in 2010 uitkwam, op de Cubaanse Revolutie.
Elsjes vlucht is een lekker boek waarin je te weten komt hoe het komt dat Elsje is wie ze is. Je ontwikkelt niet zomaar een drank- en gokverslaving. Hier lees je de achtergrond en aanleiding van zo’n verslaving. Natuurlijk ontwikkelt die zich niet bij iedereen, bij sommige mensen gebeurt dit makkelijker. Het verhaal speelt zich af in Nederland en in Suriname, waarbij de militaire periode en de Binnenlandse Oorlog zijn opgenomen. Wat leuk is, is dat hoewel Elsje vooral in Nederland verblijft, de schrijfster toch de grote ontwikkelingen in Suriname blijft aanhalen.
Elsjes vlucht, Ria Paulina, 2015, Uitgeverij Gopher BV, ISBN 978 90 5179 911 8