Enkele lessen in landjepik
De media staan vol met de hondsbrutale acties vanparlementsvoorzitter Somohardjo via onder meer zijn stichting Dikin, in devolksmond beter bekend als de stichting Pik in, om grote stukken Surinaamsgrondgebied voor zich zelf en de zijnen te confisqueren. Er is echter meer aande hand.
Neem nu hetMismanproject in Para waar 400 gezinnen wonen en waar ondermeer een grootkippenbedrijf is gevestigd en vee wordt gehouden.
Voor de verkiezingen van 2005 konden de hier wonendegezinnen tegen betaling van SRD 50 aan de heer Stuifmeyer van de NPS de grondwaarop zij verbleven officieel van zichzelf noemen. LaD nummers werdenuitgereikt en uiteraard stemden velen voor de NPS. Normale koehandel in tijdenvan verkiezingen, dus voor Surinaamse begrippen niets aan de hand, maar ditcontrasteert wel met de decentralisatiepolitiek van de regeringspartijenwaarbij Para zelf mag bepalen aan wie zij grond uitgeeft.
Waar de bewoners van het Mismanproject zich echter niet vanbewust waren was dat ‘hun’ grond schuurzand was, en dat is geld waard. Na deverkiezingen gaf minister Rusland van NH dus doodleuk de 450 ha van het projectaan de heer Jaikaram en zijn stichting Palm Park om het gebied af te graven. Demensen moesten vertrekken en waarheen zou Rusland en Jaikaram een zorg zijn.
“Rusland heeft zelf grond met koeien er op in Saramacca,laten ze daar maar gaan afgraven”, zo werd er gemord. De bewoners, verenigd inde stichting Faja Alfa kwamen in actie en werden al snel gesteund door destichting Actief Rijsdijk.
Had de minister er wel bij stil gestaan dat zo een afgravingeen grote broeiplek voor ziektes zoals malaria, dengue en de koeienziekteTexasfever zou opleveren voor de Groenhartweg, de Javaweg, deBijlhoutweg, de Rijsdijkweg, Reeberg, Pararac en Bernharddorp?
Bij radio 10 werd aan de bel getrokken, de voorzitter van deNPS Para, Druiventak, werd erbij gesleept en uiteindelijk bleek de NPS niets afte weten van de acties van Stuifmeyer (pak hem dan op, zou je dan zeggen, ditheet doodgewoon oplichting) maar wel werd Rusland teruggefloten, de afgravingenwerden stop gezet en iedereen op het Mismanproject is weer gelukkig. Nou ja,niet iedereen, een huis staat nu door de afgravingen letterlijk op een eiland.
Denkt u dat landjepik alleen voor behouden is aan de hogeheren? Nee hoor, ook u kunt mee doen maar u moet wel snel zijn want er zijn alveel spelers op het veld.
Als het allemaal doorgaat, wordt er binnen niet al te langetijd een wet aangenomen die mensen die grond hebben middels erfpacht, in degelegenheid stelt deze rechten om te zetten in echt eigendom. Dit heeft geleidtot een ware rush op erfpachtgronden met de bereidwillige medewerking vanenkele lieden bij de Grondinspectie (let wel, niet de inspectie zelf). Tegenbetaling krijgt u te horen welke grond “vrij” is en u kunt uw slag slaan.Mensen die jarenlang wachten op een grondbeschikking komen er aldus nu achterdat ‘hun’ grond aan een ander vergeven is maar het kan nog erger zoals aanParbode bericht is. Mensen, veelal ongeletterden of ouden van dagen die alrechten op grond hebben, laten zich makkelijk overdonderen als u met uw eigen,nieuwe, beschikking voor hun neus gaat wapperen en hen op barse toon sommeertuw terrein te verlaten.
U zult verbaasd staan hoe makkelijk dit gaat en de oudjeszullen van uw terrein vertrekken!
Vergewist u zich er wel van te voren van dat het echt om‘dommen’ of ouden gaat anders overkomt u hetzelfde als die meneer die gewapendmet zijn beschikking zijn grond kwam opeisen. Inderdaad betrof het eengrondhuurperceel en, meegenomen, er stond al een woning op en de bewonersmoesten nu wel heel oud zijn. Deze heer trof echter geen stokoud mensje op‘zijn’ terrein maar het kind van de oudjes die het perceel na het overlijdenvan het laatste oudje dertig jaar geleden geërfd had. Toen wapperen met denieuwe beschikking en een barse stem niet hielpen bleek de werknemer vanGrondinspectie toch wel een kardinale fout gemaakt te hebben; de bewoner werktezelf bij het bestuursopzichters kantoor wat adviezen uit moet brengen wiliemand in aanmerking komen voor (overschrijving van) grondhuur!
En adviseren dat je je eigen grond weg- geeft? Nee dus. Somskan deze massale grondroof tegen gehouden worden door alerte bewoners, buren offamilieleden maar helaas wijst de praktijk uit dat er een enormegrondverschuiving plaats vindt in Suriname. Heeft u zelf ook grond met eenandere titel dan eigendom? Past u dan op, de labaria’s naderen door het gras!