Essay: De noodzaak van milieueducatie – Parbode Sneak Peek
De wereld waarin de huidige jeugd opgroeit is over twintig tot dertig jaar een heel andere dan die waarin hun ouders zijn opgegroeid en waarop het hedendaags onderwijssysteem is afgestemd. Het wordt een wereld waarin de natuur centraal zal moeten staan in alle beslissingen, willen we onze biosfeer leefbaar houden voor mensen en alle andere levensvormen. De manier waarop de natuur nu gebruikt wordt voor ontwikkeling en het gemak van de mens is destructief.
Tekst Hesdy Esajas*
Suriname heeft, als een van de weinige landen ter wereld, een hoge bosbedekking van 93 procent en dat moet behouden blijven. Echter, Suriname wordt geplaagd door een aantal bedreigingen van het milieu zoals: onze biodiversiteit die onder andere wordt bedreigd door ongecontroleerde ontbossing, illegale jacht en handel in dieren, en vervuiling van water en bodem.
De ecosystemen van de kuststreek, waar 90 procent van de bevolking woont, worden ook bedreigd, onder andere door het ongecontroleerd kappen van mangrovebossen. De kuststreek is zeer kwetsbaar als gevolg van onder andere de lage ligging en de zeespiegelstijging. Gezonde mangrovebossen zijn de eerste en belangrijkste verdedigingslijn hiertegen. Internationaal onderzoek bevestigt steeds meer dat mangroven bijdragen aan de vermindering van wind- en deiningsgolven, overstromingen en erosies en dat ze bodem aanmaken als respons op zeespiegelstijging. Het is belangrijk dat het bewustzijn van Surinamers, en met name van kinderen, versneld wordt vergroot om deze bedreigingen van ons milieu te stoppen. Milieueducatie die gebruik maakt van moderne actieve leervormen is een effectief middel om dit doel te bereiken.
Ontstaan en doel milieueducatie
In 1975 werd in Belgrado, Joegoslavië, de International Environmental Education Workshop georganiseerd door de UNESCO (de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur) en de UNEP (het milieuprogramma van de VN). Het doel van deze bijeenkomst was het vaststellen van de wereldwijde doelstellingen voor natuuronderwijs.
Lees verder in het maartnummer van de Parbode
(* Hesdy Esajas is voorzitter van Stichting Peperpot Natuur Bos die het Peperpot Natuur Park beheert)
Parbode Magazine is te koop in de winkel; ook een (digitaal) abonnement afsluiten is mogelijk (www.parbode.com/abonneren/)