Essay: De opdracht van Anton de Kom – Parbode Sneak Peek
Anton de Kom is een naam die haast alle Surinamers kennen, de enige universiteit van ons land is immers naar hem vernoemd, maar hoeveel personen hebben daadwerkelijk zijn boek Wij slaven van Suriname gelezen en weten wat hij allemaal heeft gedaan voor land en volk? Zijn boek was het eerste dat vanuit het perspectief van een Surinamer is geschreven en is het boek dat mij inspireerde om verder de geschiedenis van Suriname te onderzoeken.
Tekst Kevin Headley
Als tiener had ik gehoord over het boek, maar het nooit gelezen. Mijn interesse om het boek te gaan lezen werd gewekt tijdens mijn zoektocht naar informatie over de verschillende vrijheidsstrijders van Suriname. Bij een bezoek aan het Nationaal Archief Suriname kreeg ik het boek van De Kom voorgeschoteld. Ik begon erin te bladeren, mijn interesse was gewekt door wat ik snel las en ik besloot het boek daarna van een kennis te lenen. Ik werd direct gegrepen door de wijze waarop De Kom de geschiedenis vertelde. Hoe de Europeanen naar Suriname kwamen, eerst op zoek naar goud en daarna om landbouw in het land uit te oefenen. De verschillende momenten van verzet werden door hem uitgebreid beschreven. Vele zaken die ik had geleerd over het verleden van Suriname werden door hem vanuit een ander oogpunt beschreven, de vrijheidsstrijders waren geen criminelen, maar helden.
Rode draad in het boek van De Kom is de strijd tegen onrecht en voor rechtvaardigheid. Zo leefde hij ook en deze strijd bracht hij naar ons land.
Lees dit artikel verder in het julinummer van Parbode, nu in de winkel (Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren