Essay: Invasive tree species in Suriname – Parbode Sneak Peek
Sedert enige decennia is er internationaal, vooral in de kringen van natuurbehoud, meer en meer te doen rond invasive species: invasieve soorten die de ‘oorspronkelijke’ natuur verstoren. Soms horen we die term ook in de media, wanneer ene of gene plant- of diersoort een pest wordt, of gevaarlijk voor de mens. Maar wat zijn deze invasive species nu eigenlijk?
Door Dominiek Plouvier
Bij invasive species gaat het om dier- of plantsoorten die – vaak vanuit andere continenten – worden ingevoerd door de mens, en een pest worden omdat de ‘natuurlijke vijanden’ ontbreken. Onlangs hoorden we van die Burmese pythons in Florida, en toen ik in juli in België was, ging het vooral over de Aziatische hoornaar, een grote wesp uit Azië, die alle Europese honingbijen zou doodmaken. Iedereen moest dan ook elk nest van zo’n Aziatische hoornaar in zijn tuin aangeven om ze te kunnen laten verdelgen. Een ramp voor de imkers. Wie die hoornaar uit Azië had losgelaten, blijft een raadsel.
Nou, de geschiedenis van de mens is gekend door grote uitwisselingen over hele continenten van planten en dieren waarvan sommige invasive genoemd worden. Vooral na de ontdekking van de Amerika’s in 1492 en later Oceanië, werd er heel veel uitgewisseld: de aardappel veroorzaakte een enorme stijging van de bevolking in Europa; cassave, advocaat, guave en vele gewassen werden naar andere continenten gebracht. Evenals vele dieren die ook belandden in andere werelddelen.
Lees dit artikel in het novembernummer van Parbode, nu in de winkel
In dit nummer ook het Parbode WK-boekje met onder meer het WK-wedstrijdschema en WK-weetjes.
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Klik op www.parbode.com/abonneren